Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Pe cine apără NATO? Două state din Alianţă sunt pe picior de conflict

© AP Photo / Rahmat Gulmilitari Nato
militari Nato - Sputnik Moldova, 1920, 29.08.2022
Abonare
Turcia a acuzat Grecia că avioanele F-16 aparţinând aviaţei turce ar fi fost vizate de rachete ale Greciei, aceasta fiind doar ultima controversă dintr-un şir lung de dispute dintre Ankara şi Atena.
BRUXELLES, 28 aug - Sputnik, Daniela Porovăț. Nu e pace în interiorul NATO. Agenţia de ştiri turcă de stat Anadolu a anunţat dumincă faptul că rachete sol-aer greceşti au vizat avioane de luptă F-16 turceşti care efectuau o misiune de recunoaştere în spaţiul aerian internaţional.
Aceasta este doar cea mai recent dispută dintre cele două state NATO, Turcia afirmând că Grecia a vizat avioanele sale deasupra Mării Mediterane de est şi a Mării Egee.
Radarul unui sistem grecesc de rachete S-300 cu baza în insula Creta a fost fixat pe avioanele turceşti pe 23 august, a spus agenţia Anadolu, citând surse din Ministerul Apărării.
Avioanele F-16 ale aviaţei turce se aflau la o altitudine de 10.000 de metri la vest de insula grecească Rodos când radarul de urmărire a sistemului S-300 de fabricaţie rusească a fost blocat, a adăugat raportul. Avioanele turceşti şi-au încheiat misiunea şi s-au întors la bazele lor "în ciuda mediului ostil".
Raportul a adăugat că blocarea radarului este considerată un act de ostilitate în conformitate cu regulamentele NATO.
Săptămâna trecută, Turcia l-a convocat pe ataşatul militar grec şi a depus o plângere la NATO după ce F-16 greceşti ar fi hărţuit F-16 turceşti care efectuau o misiune în cadrul alianţei.
Anadolu a declarat că piloţii greci au pus avioanele turceşti sub urmărire radar deasupra Mediteranei de est. Turcia "a dat răspunsul necesar" şi a forţat avioanele să părăsească zona, a precizat agenţia Anadolu.
Aleksandr Vucic - Sputnik Moldova, 1920, 23.08.2022
Internațional
Serbia emite un avertisment către NATO
Grecia a respins versiunea turcă a evenimentelor. Ministerul grec al Apărării a declarat că cinci avioane turceşti au apărut fără o notificare prealabilă pentru a însoţi un zbor de bombardiere americane B-52, care nu trebuiau să aibă o escortă de avioane de vânătoare, printr-o zonă supusă controlului aerian al Greciei.
Ministerul a precizat că patru avioane de vânătoare greceşti au fost mobilizate şi au alungat avioanele turceşti, adăugând că Atena a informat autorităţile NATO şi americane cu privire la acest incident.
Fluxul de știri
0