Guvernul a prezentat strategia de dezvoltare a Republicii Moldova până în 2030

© Sputnik / Vladimir Astapkovich / Accesați arhiva multimediaIndicator rutier
Indicator rutier - Sputnik Moldova, 1920, 28.08.2022
Abonare
Guvernul și-a prezentat viziunea de dezvoltare a Republicii Moldova pentru următorii şapte ani.
CHIŞINĂU, 28 aug – Sputnik. Executivul a prezentat principalele direcții și obiective pentru dezvoltarea țării până în 2030, menționând că Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova 2030” este tot mai aproape de a fi definitivată și aprobată de către Guvern.
Documentul a fost discutat pe 26 august, după o perioadă de consultări publice în iulie-august curent. „Ne dorim proiecte majore și strategice dedicate tuturor pe care să le realizăm în pofida crizelor de zi cu zi”, a subliniat în cadrul evenimentului premierul Natalia Gavrilița.
Strategia Națională de Dezvoltare conține între altele următoarele puncte:
reducerea cu 50% a nivelului de sărăcie în toate dimensiunile sale pentru bărbați, femei și copii de toate vârstele;
construcția autostrăzii Chișinău-Iași și a 3 poduri rutiere între Republica Moldova și România la Giurgiulești, Leova și Ungheni;
construcția sau reabilitarea sistemelor de canalizare și stații de epurare în toate localitățile cu un număr mai mare de 15 mii de locuitori;
realizarea programelor naționale „Acoperirea universală cu serviciu de iluminat stradal” și „Înlocuirea ardeziei cu material modern și sigur”;
crearea liceelor model în toate orașele-poli de dezvoltare regională;
construcția a 2 spitale regionale la Bălți și Cahul și modernizarea tuturor instituțiilor medicale raionale;
realizarea programului național „Asigurarea grupurilor sanitare moderne și sigure în fiecare școală și grădiniță”.
În cadrul ședinței a fost menționat că Strategia reprezintă un document vizionar ce are la bază Agenda 2030 a ONU și Acordul de asociere cu Uniunea Europeană.
”În contextul obținerii statutului de țară-candidat, acest document va sta la baza unui set întreg de politici elaborate de Guvern în următoarea perioadă, inclusiv Planul Național de Dezvoltare și Cadrul bugetar pe termen mediu”, a declarat Dumitru Udrea, secretar general al Guvernului.
Se așteaptă că până la sfârșitul lunii august, Guvernul va recepționa ultimele propuneri și sugestii pentru definitivarea documentului, astfel ca în septembrie 2022 Strategia să fie aprobată de Guvern și apoi prezentată Parlamentului pentru dezbateri și adoptare.
angajat al băncii - Sputnik Moldova, 1920, 09.08.2022
Economie
Ultima oră: Inflația în Republica Moldova va ajunge până la aproape 35%
Fluxul de știri
0