În autonomia găgăuză au fost calculat pagubele provocate de secetă

© Sputnik / Mihai CarausSecetă,porumb
Secetă,porumb - Sputnik Moldova, 1920, 25.08.2022
Abonare
Peste 35 de hectare de culturi agricole au avut de suferit în Găgăuzia din cauza secetei.
Comrat, 25 aug – Sputnik. După un an secetos, recolta de grâu din prima și a doua grupă în autonomia găgăuză s-a dovedit a fi cu o treime mai mică decât se aștepta, au fost afectate deosebit de puternic porumbul și floarea soarelui. Direcția Principală a Complexului Agroindustrial (AIC) a aAutonomiei a numit suma prealabilă a prejudiciului - angajații instituției au inspectat toate gospodăriile agricole și au calculat pierderile.
"Avem peste 35.000 de hectare de culturi agricole afectate de secetă. Suma totală a pagubelor, prealabil, constituie peste 500 de milioane de lei", a declarat Andrei Dimitroglo, șeful direcției AIC din Găgăuzia, pentru Sputnik Moldova.
Cel mai mult a avut de suferit din cauza secetei câmpurile cu porumb. Anul acesta au fost semănate mai bine de 15 mii de hectare și practic semănăturile au fost compromise.
"Aceste câmpuri au fost recoltate pe undeva pentru hrana animalelor, iar undeva au fost pur și simplu arat. Nu există recoltă. În privința materialului semincer nu trebuie să ne facem griji. Toate gospodăriile agricole cumpără semințe hibride din străinătate", a adăugat Dimitroglo.
Datele cu privire la pierderile suportate de fiecare gospodărie agricolă vor fi transmise Ministerului Agriculturii al Republicii Moldova. Potrivit informației colectate, antreprenorii afectați de secetă vor trebui să primească despăgubiri. Suma compensațiilor și mecanismul de repartizare a acestora deocamdată nu este cunoscută.
În 2020, au beneficiat de sprijin financiar gospodării agricole ale căror suprafețe au fost afectate în proporție de 60 la sută și mai mult.
seceta - Sputnik Moldova, 1920, 20.08.2022
Internațional
Seceta a afectat în România aproape 400 de mii de hectare de teren agricol
Fluxul de știri
0