Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Gata cu ieftinirile: Motorina, mai scumpă decât benzina

© Sputnik / Mihai Carausавтозаправка
автозаправка - Sputnik Moldova, 1920, 25.08.2022
Abonare
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică anunță noi prețuri plafon la carburanți.
CHIȘINĂU, 25 aug - Sputnik. După o perioadă de aproape două luni de ieftinire a carburanților, în ultimele două săptămâni se constată o creștere a cotațiilor Platts.
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică informează că această creștere este mai pronunțată la motorină.
„Potrivit datelor afișate de Trading Economics, există motive credibile care au impact asupra prețurilor la produsele petroliere, în special a motorinei. Printre cauzele de bază se constată reducerea considerabilă a stocurilor de motorină din Europa”, este precizat într-un comunicat al ANRE.
Agenția mai informează că un alt motiv al creșterii prețurilor ar fi epuizarea stocurilor în alte regiuni, inclusiv în nodurile cheie din SUA și Singapore, deoarece nivelurile globale de motorină sunt mult sub mediile recente.
Platts Analytics a avertizat că stocurile „nu se formează suficient de repede înaintea sezonului de recoltare și de încălzire”.
„Cererea în creștere a motorinei este condiționată și de incertitudinea cu privire la livrările rusești către Europa, în măsură ce sancțiunile UE împotriva importurilor de produse rusești vor intra în vigoare în februarie 2023”, mai informează ANRE.
Așadar, pentru ziua de mâine, 26 august, sunt stabilite următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard:
benzina COR 95 –25,81 de lei pentru un litru - cu trei bani mai puțin;
motorină – 27,14 de lei pentru un litru - cu 37 de bani mai mult.
ANRE garantează corectitudinea prețurilor maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard, calculate în conformitate cu actele normative în vigoare și monitorizează respectarea acestora de către toate companiile din sectorul dat.
Cisterne cu petrol - Sputnik Moldova, 1920, 24.08.2022
Internațional
Bloomberg: China creşte semnificativ importurile de energie din Rusia
Fluxul de știri
0