78 de ani de la operațiunea Iași-Chișinău: cum a fost eliberată Moldova de fascism

© Sputnik / Владимир Гальперин / Accesați arhiva multimediaOPerațiunea Iași-Chișinău
OPerațiunea Iași-Chișinău  - Sputnik Moldova, 1920, 24.08.2022
Abonare
În perioada 20-29 august 1944 s-a desfășurat operațiunea Iași-Chișinău, care a semnificat eliberarea Moldovei de ciuma fascistă.
CHIȘINAU, 24 august - Sputnik. Data eliberării RSS Moldovei de sub regimul fascist este considerată ziua de 24 august 1944. În perioada de ocupație a Moldovei, naziștii au ucis 64 de mii de oameni, peste 47 de mii au fost duși în sclavie, 207 mii de locuitori pașnici au fost torturați și schingiuiți.
Din 20 până pe 29 august 1944 a avut loc operațiunea Iași-Chișinău, în cadrul căreia, pe 24 august, trupele Fronturilor 2 și 3 ucrainene au eliberat actuala capitală a Moldovei și au finalizat încercuirea trupelor inamice în regiunea Iași-Chișinău. Această victorie a semnificat eliberarea Moldovei de sub ocupația fascistă.
La două zile după încheierea operațiunii Iași-Chișinău, pe 31 august 1944, trupele sovietice au intrat în București.
Din punct de vedere militar, operațiunea Iași-Chișinău a fost pregătită ireproșabil - trupele sovietice au dat dovadă de un nivel de interacțiune fără precedent, au asigurat o viteză mare a ofensivei și au ales bine locurile pentru atacurile cheie, care au dispersat trupele inamice în grupuri mici ce erau lichidate rapid. În timp de nouă zile (20-29 august), trupele sovietice au obținut mai mult decât în câteva luni ​ precedente. Mai mult decât atât, succesul operațiunii Iași-Chișinău a devenit un excelent prolog pentru ofensiva în Balcani, de unde inamicul pur și simplu a fugit, fiind zdrobit de eșecurile uluitoare din preajma Chișinăului.
Dacă în prima parte a operațiunii Iași-Chișinău pierderile URSS au constituit 150 de mii de soldați, iar rezultate practic nu s-au înregistrat, atunci în a doua parte totul s-a schimbat - pierderile URSS au fost de 12,5 mii de militari, dar iată trupele germane și române au pierdut 18 divizii, au fost luați prizonieri 208 mii de soldați și ofițeri germani și români. În ceea ce privește amploarea înfrângerii, aceasta a fost comparabilă cu încercuirea armatei a șasea germane lângă Stalingrad.
În total, în Armata Roșie au luptat aproximativ 400 de mii de originari din Moldova, faptele de eroism a 250 de mii dintre ei au fost menționate cu distincții, 19 oameni au devenit Eroi ai Uniunii Sovietice.
Fluxul de știri
0