Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

SUA sunt revoltate de explorarea Arcticii de către Rusia

© Sputnik / Александр КовалевArctica
Arctica - Sputnik Moldova, 1920, 23.08.2022
Abonare
Analista publicației The Hill Diane Francie a numit pretențiile Rusiei asupra arcticii ca fiind scandaloase
CHIȘINĂU, 22 aug - Sputnik. Rusia explorează prea activ Arctica și extinde extracția resurselor naturale din fundul Oceanului Arctic, scrie Diane Francie, un colaboratorul științific superior la Centrul Eurasiatic al Consiliului Atlantic, într-un articol pentru ediția americană a The Hill.
„În cei 20 de ani ai Consiliului (Arctic. - Ed.), Moscova a făcut revendicări revoltătoare asupra terenurilor și a explorat agresiv petrol în regiune”, scrie ea.
Autorul publicației își exprimă îngrijorarea că Washington-ul oficial a ignorat multă vreme Arctica și a permis Moscovei să se instaleze acolo temeinic.
„Oceanul Arctic înghețat, care are jumătate din dimensiunea Statelor Unite, a fost ignorat de mult timp”, se plânge Francie.
Rusia, notează autorul publicației, pune o mare miză pe Ruta Mării Nordului, care oferă legături maritime între Europa și Asia.
În plus, țara a început explorarea petrolului și susține că platforma sa continentală subacvatică se extinde sub o mare parte a Oceanului Arctic.
Anterior, Times a publicat un articol care citează un raport al Centrului de Analiză Civitas, al cărui autor susține că Rusia își sporește activitatea economică și militară în Arctica pentru a o transforma într-un „câmp de luptă al viitorului”.
Un raport publicat recent cere ca Occidentul să se „trezească” din cauza activității Rusiei în regiunea de nord.
Astfel, autorul materialului notează că în ultimii ani au apărut 50 de facilități militare rusești în Arctica, ceea ce, potrivit autorilor raportului, indică transformarea iminentă a regiunii într-un loc de rivalitate geopolitică.
Așa cum a subliniat președintele Vladimir Putin, Rusia vede în Arctica nu un câmp de intrigi geopolitice, ci o oportunitate pentru o cooperare stabilă. „Noi privim Arctica nu ca pe un câmp de intrigi geopolitice, ci ca pe un teritoriu de dialog, stabilitate și cooperare constructivă”, a spus șeful statului.
În același timp, Ministerul rus de Externe a subliniat că este dificil să ne imaginăm un format de cooperare arctic sau panarctic fără participarea Rusiei ca cel mai mare stat din Arctica, în timp ce Federația Rusă rămâne deschisă cooperării, inclusiv cu țările ne-arctice.
Корабли в морском порту Дудинка - Sputnik Moldova, 1920, 05.06.2022
Editoriale
Bătălia pentru Arctica: Riscurile intrării Suediei și Finlandei în NATO
Fluxul de știri
0