Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldovenii vor putea călători în 19 țări cu pașapoartele expirate

© Sputnik / Mihai Carausbiometric
biometric - Sputnik Moldova, 1920, 21.08.2022
Abonare
Lista la zi a statelor care acceptă intrarea moldovenilor cu biometricul expirat.
CHIȘINĂU, 20 aug - Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a notificat autoritățile străine despre decizia de extindere a valabilității pașapoartelor și a solicitat recunoașterea acestora drept documente de călătorie valabile. 19 state deja au căzut de acord. Aceasta este situația la ziua de duminică, 21 august curent.
Pașapoartele cu termen de valabilitate extins pot fi folosite doar în statele care au confirmat recunoașterea deciziei autorităților moldovene. Actualmente, confirmarea a fost recepționată prin canale diplomatice de la următoarele state:
Letonia;
Statul Israel;
Federația Rusă;
Armenia;
Estonia*;
Azerbaidjan;
Croația;
Irlanda;
Ucraina;
Lituania;
Serbia;
Georgia;
Portugalia**;
Republica Slovacia;
Turkmenistan;
Republica Belarus;
Italia;
Canada***;
Turcia.
* Autoritățile competente estoniene au notificat despre faptul că, din motive de ordin tehnic, pentru cetățenii care folosesc în scopul călătoriei pașapoartele a căror perioadă de valabilitate este expirată, procedura de control la trecerea frontierei ar putea dura mai mult timp decât în mod obișnuit.
**Autoritățile portugheze au notificat despre faptul că intrarea și ieșirea din țară se permite doar titularilor de pașapoarte biometrice, pentru un scurt sejur de 90 zile.
Totodată, cetățenii moldoveni cu pașapoartele expirate nu pot să se adreseze la autoritățile naționale pentru aplicarea unei vize de reședință și a unui permis de ședere în Republica Portugheză, dacă pașaportul moldovenesc nu este valabil cel puțin 6 luni.
***Autoritățile canadiene au comunicat despre posibilitatea recunoașterii pașapoartelor prelungite temporar, până la 30 iunie 2023, în situația când scopul călătoriei ține de procedura de imigrare, cum ar fi cererea de reînnoire a permiselor de muncă în Canada.
Totodată, având în vedere regulile de călătorii internaționale, partea canadiană comunică faptul că cetățenii moldoveni care dețin un pașaport expirat, fără un înscris de prelungire, ar putea să se confrunte cu întârzieri de călătorie sau refuz de îmbarcare atunci când vor călători spre Canada.
Amintim că, din data de 1 iunie, a fost prelungit de drept până pe 30 iunie 2023 termenul de valabilitate a pașaportului cetățeanului Republicii Moldova care a expirat sau, după caz, va expira până pe 31 decembrie 2022. S-a întâmplat pentru că s-a epuizat stocul de blanchete. Misiunile diplomatice și consulare realizează în continuare demersurile necesare în vederea obținerii acordului acestora pentru operaționalizarea deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale.
Pașapoarte moldovenești - Sputnik Moldova, 1920, 31.07.2022
Societate
În ce țări moldovenii pot călători cu pașapoartele expirate
Fluxul de știri
0