Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

"Exemplul Găgăuziei este un caz unic în Europa"

"Exemplul Găgăuziei este un caz unic în Europa"
Abonare
Dumitru Roibu: "Găgăuzia, la începutul anilor ‘90, era o regiune separatistă, înarmată, practic un alt stat în devenire. Însă la un moment dat a lăsat armele jos, a renunțat și i s-a încadrat perfect în câmpul constituțional din Republica Moldova".
Pe 19 august 1990 se vor împlini 32 de ani de la lansarea declarației de libertatea și independența a Găgăuziei față de RSSM. Orașul Comrat urma să devină capitala noului stat. Declarația însă a fost anulată de Chișinău. În acest context, politologul Dumitru Roibu a făcut o scurtă analiză a evenimentelor pentru Agenția Sputnik Moldova.
"Practic acum 32 de ani asistam la crearea unui nou stat cu toate simbolurile necesare. O regiune înarmată gata să lupte pentru independență. Însă la un moment dat a lăsat armele jos, a renunțat și s-a încadrat perfect în câmpul constituțional din Republica Moldova. În anul 1995 Găgăuzia a făcut primii pași de reintegrare ca în 1999 acest proces să se finalizeze. Dacă privim atent ce s-a întâmplat, Găgăuzia este un caz unic în Europa când o regiune separatistă se integrează perfect în câmpul constituțional".
Potrivit analistului, data de 19 august 1990 rămâne una importantă la fel și ceea ce a urmat.
"Acest caz poate servi drept exemplu pentru Transnistria, dar și pentru multe alte regiuni din Europa. Important să învățăm anumite lecții", a declarat Roibu.
Fluxul de știri
0