Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Turcia are al doilea zăcământ de pământuri rare din lume, după China

© Sputnik / Yana ZaharovaTurcia
Turcia - Sputnik Moldova, 1920, 17.08.2022
Abonare
Turcia îşi poate susţine viitoarea prezenţă în BRICS cu un argument imbatabil: 694 milioane tone de pământuri rare identificate şi confirmate de zona Beylikova din departamentul Eskişhir.
CHIȘINĂU, 17 aug - Sputnik. Turcia a anunțat că deține cel de-al doilea depozit ca mărime pe plan mondial după China, cu rezerva sa confirmată de 800 milioane de tone de pământuri rare. Împreună, cele două ţări pot prelua controlul total asupra livrărilor pe toate pieţele mondiale, exact în zona strategică vitală pentru toate industriile care folosesc semiconductori.
La un calcul sumar, rezervele globale a tot ceea ce asigură producţia planetară în cam toate domeniile imaginabile se găsesc concentrate în China, Turcia, Rusia şi Brazilia. Dependenţa industriilor mondiale este incredibil de mare şi depăşeşte cu mult, spre exemplu, pe cea de resursele energetice ruseşti.
Un singur exemplu: în cazul UE, China este cea care asigură nevoie de import în proporţie de aproximativ 98% (importurile europene sunt majoritar de neodymium, praseodymium, dyposium şi terbium). Metalele rare condiţionează producţia de superconductori, magneţi, componente în construcţia de maşini, în toată industria electronică, a fibrelor optice, a telefoanelor mobile, a vehiculelor electrice şi hibride şi a bateriilor de toate categoriile.
Într-un domeniu mai special, cel al industriei de apărare, „pământurile rare” sunt folosite pentru fabricarea monitoarelor, a muniţiilor ghidate, pentru producerea „zgomotului alb” în tehnologia avioanelor sau dronelor „invizibile”, în producţia laserelor, sistemelor de ghidare, a sistemelor de vedere nocturnă.
Qin Gang - Sputnik Moldova, 1920, 17.08.2022
Internațional
China avertizează SUA
În acest moment, președintele Erdogan este în poziţia excepţională de a putea stabili condiţii de cooperare cu orice mare producător din lume în condiţiile în care el concepe deja o dezvoltare ultra-rapidă şi exponenţială a industriei naţionale prelucrătoare din domeniu, o eventuală alianţă cu China pentru producerea de cipuri asigurându-i o parte importantă din piaţă dar, mai presus de asta, oferindu-i o cu totul altă pondere în scenariile mondiale de securitate.
Fatih Donmez, ministrul turc al energiei şi resurselor naturale, a declarat că, anual, Turcia are capacitatea de a trata 570.000 t de minerale din care se va obţine o cantitate de aproximativ 10.000 de tone de oxizi de pământuri rare.
Fluxul de știri
0