Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Agricultorilor cu o istorie creditară bună nu li se vor aplica penalități - detalii

© Photo : Miroslav RotariСбор урожая
Сбор урожая - Sputnik Moldova, 1920, 17.08.2022
Abonare
Unii agricultori vor beneficia de facilități financiare din partea băncilor comerciale.
CHIȘINĂU, 17 aug - Sputnik. Agricultorilor cu o istorie creditară bună nu li se vor aplica penalități în cazul în care vor întârzia cu achitarea creditelor luate la băncile comerciale. O decizie în acest sens a fost luată după o discuție a ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare cu factorii de decizie ai Băncii Naționale din Moldova și ai Ministerului Finanțelor.
Totuși, neaplicarea penalităților pentru această categorie de agricultori se va face pentru o perioadă determinată. Deocamdată nu se cunoaște câte zile vor avea la dispoziție agricultorii pentru a achita datoria fără a le fi aplicate penalități.
Reprezentanții BNM au declarat că, orice facilitate financiară oferită clienților din sectorul agricol, rămâne la discreția băncilor comerciale.
În cadrul întrevederii, părțile au analizat aspecte ce țin de reeșalonarea creditelor pentru agricultori, posibilitatea re-creditării, revizuirea condițiilor de reclasificare pentru creditele investiționale în agricultură și posibilitatea de acces a creditelor investiționale.
Un alt subiect examinat a făcut referință la problema cu privire la transferurile în valută pentru mărfurile importate/exportate din/în Federația Rusă. Reprezentanții BNM au comunicat că, în urma sancțiunilor impuse de sistemul financiar internațional împotriva Federației Ruse, transferurile bănești în valută sunt în impas și condiționate de sistemele și pozițiile individuale ale sectorului bancar european. În acest context, agricultorii moldoveni sunt nevoiți să identifice soluții alternative.
Import-export - Sputnik Moldova, 1920, 17.08.2022
Societate
Moldova a exportat de 6 ori mai multe cereale, decât anul trecut
Fluxul de știri
0