Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Putin: Occidentul încearcă să-și mențină hegemonia, însă epoca lumii unipolare s-a sfârșit

© Sputnik / Павел Бедняков / Accesați arhiva multimediaПрезидент РФ В. Путин принял участие в открытии форума "Армия-2022"
Президент РФ В. Путин принял участие в открытии форума Армия-2022 - Sputnik Moldova, 1920, 16.08.2022
Abonare
Președintele Rusiei s-a adresat participanților la Conferința de la Moscova privind securitatea internațională.
CHIȘINĂU, 16 august - Sputnik. Țările occidentale încearcă să-și mențină hegemonia prin implementarea unei politici de descurajare, subminând orice căi alternative de dezvoltare a altor țări, a declarat președintele Rusiei, Vladimir Putin, adresându-se participanților și invitaților la cea de-a X-a Conferință privind securitatea internațională care se desfășoară la Moscova.
”Procesele obiective sunt contracarate de elitele globaliste occidentale, provocând haos, dezlănțuind conflicte vechi și noi, realizând așa-zisa politică de descurajare, dar, de fapt, subminând orice căi alternative, suverane de dezvoltare”, a menționat el.
Potrivit președintelui rus, Occidentul încearcă în acest fel să-și păstreze puterea și să mențină țările și popoarele în menghinele neocoloniale.
„În felul acesta ei încearcă din toate puterile să păstreze hegemonia, puterea care le scapă din mâini, încearcă să țină țările și popoarele în menghinele unei ordini neocoloniale în esență. Hegemonia lor înseamnă stagnare pentru întreaga lume, pentru întreaga civilizație, obscurantism și anularea culturii, totalitarism neoliberal”, a subliniat Putin.
Și, totodată, sunt puse în aplicare toate mijloacele, a menționat el.
”SUA și vasalii lor se amestecă grosolan în afacerile interne ale statelor suverane: organizează provocări, lovituri de stat, războaie civile. Prin amenințări, șantaj și presiune încearcă să forțeze statele independente să se supună voinței lor, să trăiască după reguli străine lor”, a adăugat președintele rus.
Toate aceste măsuri, consideră Putin, Occidentul le ia cu un singur scop - „să-și mențină dominația, modelul care îi permite să paraziteze pe seama întregii lumi, așa cum a fost cu secole înainte, iar un astfel de model poate fi păstrat doar prin forță".

Respectul pentru dreptul internațional trebuie restabilit

În discursul rostit în fața participanților și oaspeților Conferinței pentru Securitate internațională de la Moscova, Vladimir Putin a subliniat că respectul pentru dreptul internațional trebuie restabilit și trebuie consolidate pozițiile unor astfel de structuri ca ONU.
„Trebuie să restabilim respectul pentru dreptul internațional, pentru normele și principiile sale fundamentale. Și, evident, este important să consolidăm pozițiile unor astfel de structuri universale, recunoscute de toate țările precum Organizația Națiunilor Unite și alte platforme internaționale de dialog. Consiliul de Securitate și Adunarea Generală a ONU, așa cum a fost conceput de la bun început, ar trebui să servească drept instrumente eficiente de reducere a tensiunilor internaționale și prevenire a conflictelor, să contribuie la asigurarea securității și bunăstării țărilor și popoarelor”, a spus Putin.
Prin intermediul provocărilor, elitele globaliste occidentale încearcă să distragă atenția cetățenilor lor de la problemele social-economice acute - scăderea nivelului de trai, șomajul, sărăcia, dezindustrializarea, a menționat liderul rus.
„Să pună propriile eșecuri pe seama altor țări – pe seama Rusiei, Chinei, care își apără punctul de vedere, edifică o politică de dezvoltare suverană, fără a se supune dictatului elitelor supranaționale”, a adăugat Putin.

Schimbări geopolitice de importanță istorică

Vladimir Putin a vorbit de asemenea despre schimbările geopolitice și consolidarea sistemului lumii multipolare. El a declarat că modelul actual globalist al lumii este sortit dispariției.
"Oricât se agață beneficiarii actualului model globalist de starea obișnuită de lucruri, acesta este condamnat. Schimbările geopolitice la scară istorică merg într-o direcție complet diferită", a spus Putin.
El a mai adăugat că epoca lumii unipolare ține deja de trecut, iar schimbările geopolitice care au loc îndreptă omenirea într-o altă direcție.
Diminuarea tensiunii în lume, depășirea amenințărilor și a riscurilor în domeniul militar-politic sunt posibile doar perfecționând actualul model multipolar al lumii, a afirmat președintele Federației Ruse.
„Evident că este posibilă reducerea tensiunilor în lume, depășirea amenințărilor și riscurilor din sfera militar-politică, creșterea nivelului de încredere între țări și asigurarea dezvoltării durabile a acestora doar prin consolidarea fundamentală a sistemului lumii multipolare moderne. Repet: epoca unei ordini mondiale unipolare rămâne de domeniul trecutului”, a spus Putin.
În același context el a afirmat că astăzi lumea se schimbă în mod dinamic. Menționând că tot mai multe țări aleg calea dezvoltării suverane.
„Situația din lume se schimbă dinamic, se formează contururile unei ordini mondiale multipolare, tot mai multe țări și popoare aleg calea dezvoltării libere, suverane pe baza identității, tradițiilor, valorilor lor”, a spus Putin, adresându-se participanților și invitaților la Conferința de la Moscova privind securitatea internațională.

NATO se extinde spre est

Occidentul colectiv distruge intenționat sistemul european de securitate, NATO se mișcă spre est, a spus președintele rus Vladimir Putin.
„Așa-numitul Vest colectiv distruge intenționat sistemul de securitate european, formând noi alianțe militare. Blocul NATO se deplasează spre Est, își construiește infrastructura militară, inclusiv desfășurarea sistemelor de apărare antirachetă și creșterea capacităților de lovitură ale forțelor ofensive”, a spus președintele rus în alocuțiunea rostită la Conferință.
Putin a menționatat că, în vorbe, acesta „declară ipocrit nevoia de a consolida securitatea în Europa, dar în realitate, se întâmplă exact invers”.
„În același timp, propunerile privind măsurile de securitate reciprocă prezentate de Rusia în decembrie anul trecut au fost, pur și simplu, ignorate încă o dată”, a adăugat șeful statului rus.

Rusia va asigura interesele sale naționale și apărarea aliaților

Rusia își va consolida forțele armate, va asigura interesele sale naționale și apărarea aliaților, de asemenea, va întreprinde alți pași pentru edificarea unei lumi mai democratică, a declarat Vladimir Putin.
Liderul rus a subliniat că fără consolidarea forțelor și potențialelor tuturor țărilor este imposibilă depășirea amenințărilor comune.
„Ca și până acum, Rusia va participa activ și cu inițiative la o astfel de activitate comună coordonată, împreună cu aliații săi, partenerii și susținătorii, pentru a îmbunătăți mecanismele existente de securitate internațională și a crea altele noi, pentru a consolida în mod constant Forțele Armate naționale și alte structurile de securitate, sporind dotarea cu arme moderne și tehnică militară. Să asigurăm interesele noastre naționale, precum și apărarea aliaților noștri, să întreprindem alți pași spre edificarea unei lumi mai democratice, în care să fie garantate drepturile tuturor popoarelor și diversitatea culturală și civilizațională", a declarat președintele Rusiei.
Cea de a zecea Conferință de la Moscova privind Securitatea Internațională (MCIS-2022), organizată de Ministerul Apărării al Federației Ruse, și-a început lucrările marți, 16 august.
Participanții la eveniment vor discuta problemele stabilității globale și regionale, precum și diverse aspecte ale securității în Asia, Africa, Orientul Mijlociu, America Latină și Europa.
Fluxul de știri
0