Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia a convocat Consiliul de Securitate al ONU pentru urgență nucleară

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaООН
ООН - Sputnik Moldova, 1920, 11.08.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Rusia a convocat o sesiune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta situația de la centrala nucleară din Zaporojie din Ucraina, care a fost ţinta unor atacuri de artilerie.
BUCUREŞTI, 11 aug – Sputnik. Moscova dorește ca șeful organizaţiei pentru supravegherea nucleară a ONU, Agenția Internațională de Energie Atomică (IAEA), să informeze Consiliul cu privire la situație.
Acţiunea, care a fost relatată marţi de mass-media rusească, a fost confirmată de șeful adjunct al misiunii Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, care a spus că publicul trebuie să afle despre „provocările ucrainene”. Întâlnirea urmează să aibă loc joi, potrivit RT.
Rusia susţine că Ucraina este responsabilă de o serie de atacuri cu drone și artilerie asupra instalaţiei nucleare. Cel mai recent atac a fost raportat în weekendul trecut.
Kievul neagă acuzațiile și susține că Rusia a bombardat unitatea pentru a discredita Ucraina. De asemenea, Consiliul de securitate națională din Kiev a susținut că Moscova foloseşte centrala electrică drept bază militară şi că ar păstra acolo arme grele și personal.
IAEA nu a avut acces la centrală de când conflictul dintre Rusia şi Ucraina a escaladat la sfârșitul lunii februarie și se bazează pe rapoarte ale Ucrainei pentru a evalua situația de pe teren. Uzina Zaporojie este condusă de lucrători ucraineni, în ciuda faptului că se află sub control rus.
Sâmbătă, directorul general Rafael Mariano Grossi a exprimat îngrijorarea AIEA privind atacurile de artilerie, afirmând că au atras atenţia cu privire la un „risc real al unui dezastru nuclear care ar putea amenința sănătatea publică și mediul în Ucraina și nu numai.”
„Condamnăm orice acte violente comise asupra sau în apropierea centralei nucleare Zaporojie sau asupra personalului său”, a subliniat Grossi.
Se aşteaptă ca Grossi să conducă o inspecție a centralei pentru o evaluare independentă a situației și verificarea ca garanțiile de nonproliferare rămân în vigoare.
Uzina Zaporojie este cea mai mare din Europa și stochează zeci de tone de uraniu şi plutoniu îmbogățit în miezul reactoarelor sale, potrivit AIEA. Șeful organismului de supraveghere a spus anterior că este alarmat de faptul că securitatea materialelor radioactive poate fi compromisă pe fondul ostilităților dintre Rusia şi Ucraina.
Moscova a cerut secretarului general al ONU, Antonio Guterres, să-și folosească autoritatea pentru a accelera vizita IAEA. Departamentul de Siguranţă și Securitate al ONU acționează în mod iresponsabil, blocând vizita, a spus miercuri, într-un interviu, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
Guterres a spus săptămâna trecută că „orice atac asupra uzinei nucleare este un suicid”.
Diplomați și oficiali militari ruși au declarat că atacurile asupra centralei Zaporojie ar putea duce la un dezastru mai grav decât cel de la Cernobîl din 1986.
Artileriști, confruntări militare în Ucraina, imagine din arhivă - Sputnik Moldova, 1920, 20.07.2022
Editoriale
Zugzwang ucrainean: SUA aleg între capitulare și război nuclear
Fluxul de știri
0