Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Vești triste pentru Igor Dodon: Un nou episod din dosarul Energocom, finalizat

© Sputnik / Rodion ProcaЭкс-президент Молдовы Игорь Додон
Экс-президент Молдовы Игорь Додон - Sputnik Moldova, 1920, 09.08.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Procuratura Generală informează că a finalizat acțiunile de urmărire penală pe episodul incriminat ex-președintelui Republicii Moldova, vizat în cadrul cauzei penale, denumite generic „Energocom”.
CHIȘINĂU, 9 aug - Sputnik. Acțiunile de urmărire penală pe episodul incriminat fostului președinte al Republicii Moldova Igor Dodon, vizat în cadrul cauzei penale denumite generic „Energocom”, au fost finalizate.
Procuratura Generală informează că învinuitul și apărătorii săi s-au prezentat în fața procurorilor din cadrul Procuraturii Generale, unde au fost informați în modul prevăzut de lege despre finisarea acțiunilor de urmărire penală.
Amintim că, în cadrul acestui dosar penal, fostului șef de stat i se incriminează săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat.
Învinuirea formulată fostului șef de stat se referă la acțiunile acestuia din perioada 2008-2009, atunci când a deținut funcția de prim-viceprim-ministru, ministru al Economiei și Comerțului.
Mai exact, acesta este învinuit că, din poziția pe care o avea la acel moment, în luna mai 2008 a semnat avizul care a favorizat încheierea de către directorul general al SA „Energocom” cu o companie străină din Ungaria, a unui contract privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, în volum de 2 320 000 000 kw/h, pentru perioada mai 2008 - iunie 2009, contrar prevederilor legale ce viza la acel moment activitatea autorității publice centrale de administrare a energeticii în persoana Ministerului Economiei și Comerțului și în special atribuțiile funcționale al Ministrului Economiei și Comerțului.
Igor Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 30.07.2022
Politică
Dodon lansează noi critici dure în adresa lui Sandu: să rezolve problema apei
„Potrivit prevederilor contractului încheiat cu compania străină prețul energiei electrice pentru perioada lunilor mai-septembrie 2008 inclusiv, a constituit 0,053 dolari SUA pentru 1 kw/h, și respectiv de 0,058 dolari SUA pentru 1 kw/h pentru energia electrică livrată în perioada de timp cuprinsă între lunile octombrie 2008 – iunie 2009 inclusiv, deși SA „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai ieftin cu 29%”, este precizat în comunicatul PG.
Urmare a acțiunilor nominalizate, statului în persoana SA ,,Energocom” i-au fost cauzate daune în proporții deosebit de mari în valoare de 11 927 173 de dolari americani, echivalentul a 123 957 916 de lei, mijloace bănești care au fost transferate ulterior pe conturile unor companii off-shore.
Procuratura mai anunță că aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturile consumatorilor finali, cetățeni ai Republicii Moldova.
Totodată, aferent subiectului investigat, concretizăm că, urmărirea penală continuă în privința unor persoane fizice, companii străine, înregistrate în zone off-shor, pe contul cărora au fost transferate o parte din mijloacele financiare rezultate din contractul privind procurarea energiei electrice de către SA „Energocom”, unele dintre care sunt parte a grupului criminal organizat condus de Vladimir Plahotniuc, prin intermediul persoanelor sale de încredere, inclusiv Vladimir Andronachi, care sunt beneficiarii finali a unei părţi din mijloacele financiare obținute din „schema cu energia electrică”.
La fel, investigațiile penale în continuare vizează și transferurile mijloacelor bănești din „schema cu energia electrică” efectuate în contul unui partid politic din Republica Moldova, persoane fizice și companii afiliate unor persoane cu funcții de rang înalt în stat.
Igor Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 31.07.2022
Politică
Dodon o avertizează pe Sandu și PAS: vă puteți transforma în lichidatorii Moldovei
Fluxul de știri
0