Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Procurorul general suspendat acuză autoritățile de persecuție

© Sputnik / Mihai CarausStoianoglo
Stoianoglo - Sputnik Moldova, 1920, 06.08.2022
Abonare
Alexandr Stoianoglo a venit cu o reacție la bănuielile de îmbogățire ilicită.
CHIȘINĂU, 6 aug – Sputnik. Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a venit cu reacție după ce a fost anunțat că ar putea fi cercetat penal pentru îmbogăţire ilicită şi spălare de bani. Asta, după ce procurorul Victor Furtună a depus o sesizare în acest sens la Consiliul Superior al Procurorilor, iar CSP a decis să-l desemneze tot pe el pentru a o examina.
Stoianoglo susține că actuala guvernare, în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneți și CEDO, continuă să-l persecute. Reacția vine în contextul în care procurorul de caz a anunțat despre suspiciuni de îmbogățire ilicită și spălare de bani.
„Aș dori să reamintesc tuturor că am devenit procuror general la sfârșitul lunii noiembrie 2019. Apartamentul fiicei mele în cauză a fost achiziționat în 2015, când nu eram nici procuror general, nici membru al Parlamentului sau oficial. Prin urmare, nu pot fi deloc subiectul acestei crime. Din câte înțeleg, actuala guvernare a decis să-mi verifice toată viața și să găsească ceva. În al doilea rând, chiar și o analiză superficială a declarațiilor mele personale arată că salariul meu în timpul mandatului meu în Parlament (2009-2014) depășește cu mult costul apartamentului achiziționat”, a scris procurorul general suspendat.
„În al treilea rând eu și soția suntem singurii copii ai părinților noștri, care au muncit toată viața și în ultimii 15-20 de ani au primit suplimentar pensie. Eu și familia mea locuim într-un apartament pe care l-am primit de la stat, case, vile, imobiliare scumpe nu am și nu am avut niciodată. Mașina pe care o folosesc din 2005. Pot spune tuturor că nu am luat nimic de la nimeni și nu datorez nimic nimănui”, a mai precizat Stoianoglo.
Precizăm că, potrivit sesizării procurorului Furtună, Alexandr Stoianoglo, ar deține un apartament, însă care a fost procurat și înregistrat de fiica sa pe când avea 19 ani, contra sumei de peste 800 de mii de lei, deși la acea perioadă când a fost achiziționat bunul – 2015, fiica lui Stoianoglo avea indicat la Serviciul Fiscal de Stat că a avut un venit de doar 400 de lei de la universitatea unde-și făcea studiile. Respectiv, Furdui susține că fiica lui Stoianoglo, Cristina nu a putut la acea perioadă să-și procure un asemenea imobil, bănuind-ul pe procurorul general suspendat că ar sta în spatele achiziției acestuia, însă a camuflat tranzacția.
Amintim că, în acea perioadă – 2015, Stoianoglo era deputat în Parlament pe listele PDM, iar veniturile declarate și obținute atunci la fel nu pot acoperi prețul locuinței date.
Alexandr Stoianoglo - Sputnik Moldova, 1920, 06.07.2022
Republica Moldova
Stoianoglo, scos de sub învinuire penală în dosarul expulzării profesorilor turci
Fluxul de știri
0