Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

BNM a majorat din nou rata de bază până la 21,5 puncte procentuale

© Sputnik / Mihai CarausLei moldovenești
Lei moldovenești - Sputnik Moldova, 1920, 05.08.2022
Abonare
BNM a majorat din nou rata de bază până la 21,5 puncte procentuale, ceea ce înseamnă că în Moldova creditele devin mai scumpe, iar consumul ar urma să scadă.
CHIȘINĂU, 5 aug – Sputnik. Banca Națională a Moldovei a majorat cu trei puncte procentuale rata de bază la credite, ridicând-o la 21,5%.
Despre faptul că acest pas este aproape inevitabil au avertizat mai mulți experți, care au menționat faptul că în încercarea de a controla inflația autoritățile vor aplica foarte puținele măsuri ce la stau la dispoziție, iar una dintre acestea este majorarea ratei de bază, adică scumpirea creditelor (și, în acest fel, și a monedei naționale).
Rata la creditele overnight a crescut până la 23,5%. Rata la depozitele a crescut până la 19,5%.
Totodată, BNM a obligat băncile să-și mărească rezervele. Norma de rezerve în lei începând cu 16 august va fi de 37%. Din 16 septembrie ea va crește până la 40%. Pentru valută norma este de 42% din 16 august. Din 16 septembrie ea va fi de 45%.
Prin aceste măsuri de înăsprire a politicii monetare BNM urmărește:
Stimularea rezervelor;
Reducerea consumului;
Echilibrarea balanței comerciale;
Prevenirea așteptărilor inflaționiste.
Dar cât de eficiente vor fi, oare, aceste măsuri, în combaterea sărăciei? La aceste întrebări încă urmează să răspundă cu mai multă exactitate experții.
Șantier - Sputnik Moldova, 1920, 27.07.2022
Societate
Guvernul a decis să compenseze rata majorată a dobânzii la programul „Prima Casă”
Fluxul de știri
0