Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

„Avalanșă” în Donbass: zona fortificată Avdeevka a Armatei ucrainene a fost spartă

© Sputnik / Виталий Тимкив / Accesați arhiva multimediaMilitari ruși, exerciții militare, imagine din arhivă
Militari ruși, exerciții militare, imagine din arhivă - Sputnik Moldova, 1920, 05.08.2022
Abonare
Spargerea frontală a zonei fortificate Avdeevka a Forțelor Armate Ucrainene (FAU), asaltul inexpugnabilelor Mariinka și Pesok, acțiunile ofensive active ale forțelor unificate pe întreg frontul din Donbas silesc regimul de la Kiev să uite de „bătălia pentru Herson”.
Totodată, asta readuce Occidentul colectiv la realitatea dură a demilitarizării și denazificării Ucrainei – în strictă conformitate cu planul operațiuni militare speciale a Forțelor Armate ale Rusiei.
Operațiunea ofensivă a forțelor unificate în Donbas evoluează cu succes și dinamic. Tactica loviturilor masive de artilerie și a loviturilor aeriene concomitent pe mai multe linii de apărare demoralizează inamicul, îl lipsește de libertatea de manevră, superioritatea de zece ori mai mare a puterii de foc nu-i permite să ridice capul. Atacurile unităților de tancuri cu sprijinul BMPT „Terminator” creează condiții pentru avansarea grupurilor de asalt în zonele Artiomovsk și Soledar, luptele au loc în oraș.
A fost eliberată jumătate din localitatea Peski, care în anii de ocupație nazistă a fost transformată într-o zonă fortificată inexpugnabilă și principala poziție de artilerie pentru bombardarea Donețkului. Sunt nimicite fortificațiile inamicului din zona Uzinei cocsochimice Avdeevka, a fost înfrântă apărarea în zona Mariinka.
Linia de 30 de kilometri de fortificații din beton a FAU Mariinka - Pesok – Avdeevka, construită în timp de opt ani, se prăbușește, cuprinderea simultană a zonei fortificate din mai multe direcții formează un nou „cazan” în care ar putea ajunge până la 70 de mii de luptători ai armatei ucrainene și mercenarii străini.
Unitățile ucrainene suportă pierderi uriașe, numărul dezertorilor și prizonierilor este în creștere. Pe 4 august, printr-o singură lovitură armă de înaltă precizie a Forțelor Aerospațiale ale Rusiei au fost lichidați până la 400 de militari și 20 de unități de tehnică de luptă aparținând Brigăzii 95 de asalt aeropurtate a FAU, în apropiere de orașul Konstantinovka, la 50 km nord de Donețk.
Regimul de la Kiev aruncă la Peski și Avdeevka (în mașina de tocat carne) toate formațiunile noi de rezerviști. Dar sub loviturile din ultimele trei zile ale trupelor rusești, doar 80 din cei 600 de mobilizați au ajuns la destinație. Zelenski este interesat de distrugerea în masă a resurselor mobile ucrainene, aceasta coincide cu interesele și planurile SUA. De aceea Statul Major al FAU nu-i protejează pe oameni, caută să lase în urmă după retragerea trupelor doar ”pământ ars”, orașe și sate pustii, distruse. Condamnate la nimicire, unitățile ucrainene nici măcar nu încearcă să contraatace - pur și simplu trag asupra Donețkului, vărsându-și furia și disperarea asupra populației pașnice.

Occidentul nu-i va ajuta

Americanii urmăresc îndeaproape acțiunile „discipolilor” ucraineni și sunt nevoiți să recunoască faptul că trupele ruse care înaintează elimină aproape fără pierderi unitățile FAU de pe pozițiile pe care le-au ocupat ani de zile în Donbass. În Raportul analiștilor Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) este menționat succesul forțelor unificate pe direcțiile Artiomovsk și Slaviansk. Punctele fortificate ucrainene sunt nimicite pe întreg frontul. Problema forțelor armate ucrainene este că nu există poziții bine fortificate la vest de Donbass, iar frontul se va „risipi” ireversibil.
Linia de contact este instabilă pentru FAU și pe direcțiile Harkov, Zaporojie, Krivoi Rog, Nikolaev. Trupele rusești întreprind zilnic atacuri cu rachete asupra unor ținte militare importante pe întreg teritoriul Ucrainei. Pe 3 august, rachetele de înaltă precizie cu rază lungă de acţiune şi bazare aeriană au distrus o bază de depozitare în care se aflau armamente și muniții de fabricație străină livrate din Polonia - lângă orașul Radehov, regiunea Lviv, la aproximativ 45 km de granița poloneză.
Viceministrul de Externe al Poloniei Pavel Yablonsky a declarat emoționant la postul de televiziune Polsat News că una dintre rachete nu a căzut întâmplător la doar 15 km de granița Poloniei, ci pentru că în acea zi șeful diplomației poloneze, Zbigniew Rau, se afla în vizită în Ucraina. Varșovia vede acest lucru ca pe un avertisment înfricoşător din partea Moscovei. Probabil, poziția Rusiei ”ajunge” la multă lume din Occident doar prin intermediul rachetelor de croazieră și hipersonice, „partenerii” nu percep cuvintele despre noua orânduire a forțelor pe arena mondială prin metoda operațiunii militare speciale.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 07.08.2022
Operațiunea militară din Ucraina
Macedonia de Nord a transmis Ucrainei tancuri și avioane, a declarat Kievul
Așa ori altfel, regimului de la Kiev îi este tot mai greu să obțină ajutor de la partenerii occidentali. De exemplu, Germania i-a promis cu generozitate Ucrainei 100 de dispozitive de artilerie autopropulsate Panzehaubitze 2000, dar cu livrare în 2024-2027. Iar binecunoscuta organizație pentru drepturile omului Amnesty International a acuzat joii Ucraina de încălcarea dreptului internațional și militar – pentru amplasarea pozițiilor de luptă ale FAU „în localități, inclusiv în școli și spitale”.
Voi aminti că acest format al „apărării totale” a fost adoptat la nivel legislativ, prin votul Radei Supreme. Sfătuitori în alegerea ”tacticii” au fost specialiștii Pentagonului și Gărzii Naționale Americane. „Zrada” (trădarea) s-a strecurat pe neobservate, deși Kievul ar fi trebuit să țină cont de experiența din august a fugii rușinoase a SUA și NATO din Afganistan. Peste tot ”arde pământul” sub picioarele americanilor „excepționali” și a servilor devotați. Ministerul rus al Apărării a declarat fără ocolișuri despre responsabilitatea directă a administrației Biden și personal a lui Zelenski pentru loviturile cu sisteme de rachete americane HIMARS MLRS în Donbass și alte „crime de război în Ucraina”.
Occidentul colectiv nu-i va ajuta regimului nazist de la Kiev. Săptămânalul american Newsweek notează deja că SUA nu pot conta pe Europa în lupta împotriva Rusiei - turbulența este prea mare. Și doar au trecut abia cinci luni de operațiune specială rusă, iar frigul încă nu a venit. Ca să nu mai vorbim de faptul că, treptat, se „polarizează” și se pregătește să lupte pentru o ordine mondială nouă, justă Orientul colectiv.
În fotografie: participanți la manifestația de susținere a integrării europene a Ucrainei de pe Strada Hrushevsky din Kiev
 - Sputnik Moldova, 1920, 06.08.2022
Galerie foto
Adevărul războiului prin prisma lui Andrei Stenin - fotografie
Fluxul de știri
0