Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce revendicări au răsunat la mitingurile din cele trei localități din autonomia găgăuză

© SputnikProtest în Găgăuzia
Protest în Găgăuzia - Sputnik Moldova, 1920, 31.07.2022
Abonare
În trei localități din autonomia găgăuză a Moldovei au avut loc duminică mitinguri.
CHIŞINĂU, 31 iul – Sputnik. În trei localități din autonomia găgăuză a Moldovei au avut loc duminică mitinguri împotriva creşterii preţurilor. Totodată, manifestanții au pledat pentru consolidarea relaţiilor moldo-ruse.
Anterior, într-un interviu acordat presei din România, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a spus „că există anumite încercări de destabilizare a situației din Transnistria și în autonomia găgăuză, dar deocamdată acestea nu reprezintă o amenințare serioasă”.
Mai multe declarații din interviul lui Sandu oferit presei române au rezonat și în presa rusă.
Manifestațiile de protest s-au desfășurat la Comrat, Vulcănești și Ceadîr-Lunga. Ele au fost organizate de activiști civili și de deputați ai Adunării Populare a Găgăuziei. Mitingurile au fost difuzate online pe rețelele de socializare.
Manifestanții au scandat „Jos Maia Sandu!”, „Nu creșterii prețurilor!”, „Găgăuzia!, „Pentru prietenie cu Rusia”, „Găgăuzii și moldovenii sunt frați”, „Moldova, Rusia!”.
Vorbitorii au criticat conducerea țării, acuzând guvernul de inacțiune în contextul creșterii prețurilor.
„Trebuie să prietenim și să negociem cu Rusia. La miting a li s-a cerut autorităților de la Chișinău să stabilească un dialog cu Moscova”, a declarat Mihail Vlah, unul dintre organizatorii mitingurilor de duminică.
Deputatul Adunării Populare a autonomiei, Nikolai Dudoglo, a subliniat că Moldova și Rusia au o istorie comună, iar poporul găgăuz nu va susține niciodată ruperea relațiilor cu Rusia și CSI.
Comrat, autonomia găgăuză a Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 23.07.2022
Politică
La Comrat a avut loc Congresul de înființare a unei mișcări pro-eurasiatice
Fluxul de știri
0