Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ucraina bombardează Doneţkul cu mine terestre

© Sputnik / Viktor Antonyuk / Accesați arhiva multimediaimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 29.07.2022
Abonare
Forțele ucrainene au aruncat din aeronave mine terestre interzise PFM-1 asupra capitalei Republicii Populare Donețk, a declarat miercuri primarul Aleksei Kulemzin.
CHIȘINĂU, 29 iul - Sputnik. Primarul a scris pe canalul său de Telegram că minele au fost descoperite pe mai multe străzi din partea de nord-vest a orașului.
„O echipă pentru dezamorsarea dispozitivelor explozive și salvatori lucrează la faţa locului de dimineață devreme. Un vehicul echipat cu un difuzor avertizează populaţia locală”, a spus Kulemzin, citat de RT. Primarul a îndemnat oamenii să fie vigilenți și să nu se apropie de mine.
Minele terestre PFM-1 în formă de fluture sunt interzise în conformitate cu Convenția de la Ottawa din 1997, din care face parte şi Ucraina. Chiar și când nu omoară victima, deseori mina poate rupe piciorul victimei, dacă aceasta calcă pe ea.
Anterior, autoritățile din Republica Populară Lugansk au raportat că au găsit mine PFM-1 în locurile de unde s-au retras trupele ucrainene.
Atât Rusia, cât și Ucraina s-au acuzat reciproc că au folosit muniții interzise la nivel internațional, precum și de faptul că au bombardat zone rezidențiale și alte ținte civile.
Oleg Beliakov - Sputnik Moldova, 1920, 28.07.2022
Politică
Beliakov: Operațiunea de menținere a păcii a creat condiții pentru procesul de negocieri
Rusia a trimis trupe în Ucraina pe 24 februarie, menţionând eșecul Kievului de a implementa acordurile de la Minsk, concepute pentru a oferi regiunilor Donețk și Lugansk statut special în statul ucrainean. Protocoalele, intermediare de Germania și Franța, au fost semnate pentru prima dată în 2014. Fostul președinte ucrainean Piotr Poroşenko a recunoscut de atunci că scopul principal al Kievului a fost să se folosească de încetarea focului pentru a câştiga timp și „a crea forțe armate puternice”.
În februarie 2022, Kremlinul a recunoscut republicile din Donbas ca state independente și a cerut ca Ucraina să se declare oficial țară neutră care nu se va alătura niciodată vreunui bloc militar occidental. Kievul insistă că ofensiva rusă a fost complet neprovocată.
Fluxul de știri
0