Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

"Nu putem fi puțini neutri, avem o Constituție care garantează neutralitate permanentă"

"Nu putem fi puțini neutri, avem o Constituție care garantează neutralitate permanentă"
Abonare
Iurie Mărgineanu: "Nu putem avea o armată care să poate decide soarta unui conflict. Ceea ce putem face cu adevărat este să respectăm Constituția"
Avocatul Iurie Mărgineanu, cu ocazia celor 28 de ani de la data adoptării Constituției Republicii Moldova, a făcut anumite precizări referitoare la importanța respectării legilor fundamentale. Unul dintre cele mai actuale articole în contextul regional de astăzi este articolul 11 cu privire la neutralitate. Republica Moldova, este stat neutru.
"Este un articol care poate salva integritatea Republicii Moldova. Nu putem intra în jocul geopolitice a țărilor mari. Nu facem față nici economic și nici militar. Nu avem nici-o șansă să rezistăm. Nu putem avea o armată care să poate decide soarta unui conflict. Ceea ce putem face cu adevărat este să respectăm Constituția".
Iurie Mărgineanu a oferit drept exemplu situația statelor care și-au păstrat neutralitatea în cel de-al doilea război mondial și nu au fost afectate.
"Au fost țări pe teritoriul căreia nu au căzut nici măcar o bombă. Sunt state care au ținut la neutralitate. Un exemplu din istorie actual și astăzi. Iar noi nu putem fi doar un pic neutri. Constituția trebuie respectată așa cum este prevăzut în lege. Republica Moldova, stat neutru"
Fluxul de știri
0