Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

De ce banderoviștii pregătesc aerodromuri pentru F-16 și refuză avioanele A-10

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaAvioane F-16, imagine din arhivă
Avioane F-16, imagine din arhivă - Sputnik Moldova, 1920, 29.07.2022
Abonare
Camera Reprezentanților din Congres a aprobat alocarea banilor în vederea instruii piloților ucraineni pentru exploatarea avioanelor americane.
Pentru a supraviețui, regimul de la Kiev are nevoie să atragă SUA într-un conflict militar direct cu Rusia, iar pentru aceasta este nevoie ca Forțelor Armate Ucrainene să le fie livrate avioane de luptă americane F-16 cu rachete cu rază lungă de acțiune și nu oricare alte avioanele NATO „pentru autoapărare”. Coada încearcă să dea din câine; uneori îi iese.
Ministrul ucrainean al Apărării, Alexei Reznikov, leagă viitorul Forțelor Aeriene ale FAU de primirea în dotare a avioanelor de luptă americane F-16 „rapide și sigure”, vorbește despre adaptarea aerodromurilor, crearea infrastructurii pentru întreținerea tehnică a acestor mașini.
Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene americane, generalul Charles Brown, i-a propus anterior Kievului la alegere - avioane americane F-15 sau F-16, Eurofighters Rafale, Gripen europene. Și totuși, disponibilitatea Statelor Unite de a livra direct două escadrile de F-16 moderne nu este evidentă, este probabilă participarea pentru mijlocirea tranzacției a terțe țări (cu avioane de acest tip).
În contextul discuțiilor asupra F-16, Camera Reprezentanților Congresului a aprobat amendamentul la Legea cu privire la creditele pentru apărare - despre alocarea a 100 de milioane de dolari pentru instruirea piloților și tehnicienilor ucraineni în vederea exploatării avioanelor americane. Locația ”cantonamentului” nu a fost încă stabilită, dar suma vorbește despre seriozitatea intențiilor. Apropo, cea mai recentă modificare a F-16 Block 70 costă aproximativ 200 de milioane de dolari pe set, mai scumpă decât F-35. Rachetele antiaeriene rusești pentru „stealth” sunt mult mai ieftine.
Posibila transmitere (vânzare) a avioanelor de atac americane A-10 Thunderbolt către Forțele Armate ale Ucrainei (propunerea ministrului american al forțelor aeriene Frank Candell) a fost respins categoric la Kiev în faza de discuție preliminară. Șeful departamentului militar ucrainean, Reznikov, a spus că avioanele A-10 sunt „vechi” și inutile. Construit în jurul unui tun de avion, avionul de atac subsonic A-10 Thunderbolt II arată mai bine decât Su-25 ucrainean - are o rază de acțiune de trei ori mai mare, putere de foc dublă și capacitatea de a trage cu arme de înaltă precizie. Avocatul cu experiență Reznikov recurge la viclenie.

Nu tulburați apele, deocamdată este doar operațiune specială

Regimul de la Kiev pune în continuare în fața NATO obiective nerealiste– „închiderea cerului” deasupra Ucrainei. Însă este imposibil din punct de vedere tehnologic să faci acest lucru cu ajutorul a 24 de avioane de luptă F-16. Spațiul aerian ucrainean este controlat deja de cinci luni de Forțele Aerospațiale ale Rusiei.
Avioanele de luptă ușoare americani F-16 Fighting Falcon de generația 4++ sunt considerate în Occident aproape egale aeronavelor F-22 și F-35 și totuși, ”Șoimii” cedează semnificativ în fața avioanelor de vânătoare grele rusești în ceea ce privește caracteristicile de luptă. Livrarea avioanelor de luptă americane Kievului, cu o doză mare de probabilitate, vor duce la o confruntare militară directă între Federația Rusă și Statele Unite în cazul utilizării rachetelor ”aer-sol” F-16 (AGM-158 cu rază de acțiune de 980 km) împotriva țintelor strategice în profunzimea teritoriului rusesc. Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Alexei Danilov, admite public această posibilitate.
Șeful delegației ruse la negocierile de la Viena pe probleme de securitate militară, Constantin Gavrilov, a declarat pe 27 iulie că sporirea livrărilor de armamente occidentale către Kiev „ar putea obliga Federația Rusă să treacă la acțiuni de răspuns mai dure. Particularitățile caracteristicilor tactice și tehnice ale armamentelor și tehnicii militare furnizate de Occident sunt de așa natură încât reprezintă o amenințare pentru cetățenii noștri... Aceste acțiuni pot duce la extinderea zonei conflictului armat”.
De facto, Moscova a avertizat UE și NATO cu privire la posibilitatea extinderii geografiei operațiunii militare speciale dincolo de granițele Ucrainei. Cum ar putea arăta asta din punct de vedere tehnologic?
Pe 27 iulie, aviația rusească a nimicit cu lovituri de înaltă precizie punctele de dislocare a două brigăzi ale FAU la Nikolaev, pierderi irecuperabile - până la 200 de militari ucraineni. Anterior, peste 600 de militanți au fost uciși printr-o lovitură similară asupra bazei mercenarilor străini în regiunea Odesa. Tehnologia este pusă la punct, activitatea (demilitarizarea) are un caracter sistematic.
Rachetele de croazieră rusești X-101 pot lovi zonele de dislocare a efectivului și tehnicii militare a inamicului la o distanță de până la 5.500 km, adică poligoanele de antrenament ale specialiștilor FAU sau depozite de muniții pentru regimul de la Kiev de pe teritoriul oricărei țări NATO , inclusiv SUA (de la granițele peste Atlantic sau Oceanul Pacific).
Dacă acțiunea este egală cu contracțiunea. Amintesc, guvernul Germaniei a aprobat ieri vânzarea către Ucraina a o sută de instalații moderne de artilerie autopropulsate Panzerhaubitze 2000, destinate distrugerii militarilor rus la o distanță de până la 50 km.
Anterior, tunuri autopropulsate Panzerhaubitze 2000 au fost livrate Forțelor Armate Ucrainene de către Germania și Țările de Jos în loturi de 12 și, respectiv, 6 unități, dar 100 de obuziere autopropulsate pot fi interpretate ca o complicitate criminală deosebit de cinică la acțiunile de luptă, de pe partea regimului nazist de la Kiev. Berlinul își asumă un mare risc. Iar dacă mai adăugăm câteva zeci de avioane de luptă moderne la această ”orgie” antirusească a NATO, doar un miracol poate preveni al Treilea Război Mondial.
Analiștii corporației americane RAND au menționat într-un raport recent probabilitatea tot mai mare a unei ciocniri militare directe între Alianța Nord-Atlantică și Rusia: „Dacă Rusia consideră că NATO se pregătește să atace trupele rusești pe teritoriul Ucrainei... Cel mai mare risc este că Rusia în acest caz va decide să treacă la atacuri nemijlocit asupra țărilor NATO. Mai mult decât atât: „Rusia ar putea considera drept o intervenția directă a NATO în conflictul din Ucraina concentrarea unor forțe semnificative ale alianței la granița sa de est... Rusia ar putea decide că nu are altă alegere pentru a reduce daunele decât să lovească prima asupra forțele cheie ale NATO.” Analiștii subliniază că Rusia este capabilă să aplice fără întârziere arme nucleare tactice.
În esență, corporația RAND îi sfătuiește pe înalți funcționari și reprezentanții comandamentului SUA și NATO să nu treacă „liniile roșii”, să evite confruntarea militară directă cu Rusia. Președintele Vladimir Zelenski intenționează, cu ajutorul americanilor, „să elibereze pământurile ucrainene în următoarele trei-șase săptămâni”. Intriga se păstrează.
Sisteme de rachetă HIMARS, imagine din arhivă - Sputnik Moldova, 1920, 29.07.2022
Internațional
Kievul a lovit cu rachete HIMARS un izolator în care sunt deținuți militari ucraineni
Fluxul de știri
0