Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Poliția oferă detalii despre valul de alerte cu bombă

© Sputnik / Rodion ProcaAlertă cu bomba la judecătoria Chișinău, sediul Buiucani
Alertă cu bomba la judecătoria Chișinău, sediul Buiucani - Sputnik Moldova, 1920, 26.07.2022
Abonare
Poliția anunță detalii despre valul de alerte cu bombă din ultimele 24 de ore.
CHIȘINĂU, 26 iulie - Sputnik. În ultimele 24 de ore, poliția a înregistrat două alerte false privind plasarea obiectelor explozive în 43 de locații, dintre care 23 în Chișinău, 13 în Bălți și șapte în UTA Gagauz-Yeri.
Potrivit Inspectoratului General de Poliție, autorul unui apel a fost identificat și este cercetat de către organul de urmărire penală.
De la începutul anului, s-au înregistrat 43 de comunicări mincinoase privind plasarea obiectelor explozive în 207 locații. Oamenii legii au acumulat probatoriul pe toate cazurile înregistrate și l-au transmis Procuraturii Generale.
Astfel, poliția a investigat originea semnalărilor, atât telefonice cât și prin intermediul poștei electronice. Apelurile telefonice s-au dovedit a fi din țară, iar mesajele transmise pe adresa electronică - din afara republicii, fapt care presupune implicarea în procesul de investigare a organizațiilor internaționale de suport.
Conform Codului Penal, persoana care se face vinovată de comunicarea mincinoasă cu bună știință despre pregătirea unor explozii riscă amendă de la 27500 (circa 1375 de euro) până la 42500 de lei, 240 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității sau închisoare de până la 2 ani.
Заседание Комиссии по ЧС - Sputnik Moldova, 1920, 26.07.2022
Politică
Guvernul Gavrilița se întrunește în ședință - "secrete" pe ordinea de zi
Totodată, Ministerul Afacerilor Interne a elaborat un proiect de lege privind sporirea pedepsei cu închisoare și mărirea amenzilor pentru cei care anunță în fals amplasarea obiectelor explozive.
Astfel, ministerul propune o pedeapsă cuprinsă între 2 și 5 ani de închisoare, iar plafonul amenzilor să crească începând cu 50 de mii de lei, până la un maxim de 150 de mii de lei. De asemenea, modificările prevăd, în circumstanțe grave, ca pedeapsa să fie de până la 12 ani de închisoare.
Fluxul de știri
0