Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

FSB: A fost dejucată operațiunea spionajului ucrainean de deturnare a unor avioane rusești

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 25.07.2022
Abonare
FSB al Rusiei a informat că a zădărnicit operațiunea spionajului ucrainean, controlată de serviciile speciale ale țărilor NATO, de deturnare a unor avioane de luptă rusești.
CHIŞINĂU, 25 iulie - Sputnik. Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a comunicat că a dejucat o operațiune a serviciului de spionaj militar ucrainean, supravegheată de serviciile speciale ale țărilor NATO, privind deturnarea unor avioane de luptă rusești, relatează RIA Novosti.
„Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse a descoperit și a zădărnicit operațiunea Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, controlată de serviciile speciale NATO, de deturnare a avioanelor de luptă ale Forțelor Aerospațiale Ruse”, este precizat în comunicatul serviciului.
„Angajații spionajului militar ucraineni, acționând în numele conducerii politice a țării lor, au încercat să recruteze piloți militari ruși în schimbul unei recompense bănești și a garanțiilor de obținere a cetățeniei uneia dintre țările UE. Pentru a-i convinge să realizeze zborul și aterizarea avioanelor pe aerodromurile controlate de către Forțele Armate ale Ucrainei”, se arată în comunicat.
FSB subliniază că au fost identificați angajații serviciilor speciale ucrainene implicate în această operațiune și complicii acestora.

Deturnare cu interceptare

Din materialele video publicate de FSB se poate constata că militarii ucraineni voiau să imite interceptarea avionului de luptă rusesc deturnat.
Se intenționa deturnarea unui avion rusesc de luptă Su-24, Su-34 sau Tu-22MZ, aceasta rezultă din imaginile video operative publicate de FSB.
În video este înregistrat un fragment din convorbirea telefonică a unui angajat al Direcției Principale de Informații a MA al Ucrainei și un pilot rus. "V-am explicat că scopul nostru este avionul. Și înțelegeți foarte bine acest lucru. Suntem gata să plătim pentru el. Pe site-ul Radei Supreme scrie că plătim oficial un milion (de dolari) pentru astfel de lucruri. Ne putem înțelege – încă un milion pe de asupra, vă garantez", a spus ofițerul GRU.

”Perspectiva” europeană

Un stimulent pentru piloții ruși de a deturna aeronave de luptă, conform planului spionajului ucrainean, ar fi putut fi expedierea soțiilor lor în țări UE – Țările Baltice, Germania, Bulgaria, acest lucru poate fi constatat de asemenea din materialele video publicate de FSB, scrie RIA Novosti.
De exemplu, Serviciul de informații ucrainean a elaborat o schemă de expediere a soției unui pilot în Țările Baltice. ”Aceasta va fi Letonia, Lituania sau Estonia. Concret – mai degrabă Lituania. În Lituania o va întâmpina curatorul nostru”; a explicat angajatul serviciului.
În secvențele video sunt demonstrate de asemenea pașapoartele românesc și slovac pe numele soțiilor piloților, pregătite de spionajul ucrainean.
Serviciul de informații ucrainean planifica să ia ostatec familia pilotului rus care ar fi deturnat avionul, despre aceasta a comunicat la ”Rossia 24” un angajat al FSB.
Dronă militară rusă - Sputnik Moldova, 1920, 23.07.2022
Editoriale
Zborurile dronelor ”Lancet” și ”Lastocika” vor grăbi demilitarizarea Ucrainei

Jocul operațional

Serviciul de contrainformații rusesc a obținut în cursul jocului operațional împotriva spionajului militar al Ucrainei date care au permis Forțelor Armate ale Federației Ruse să nimicească mai multe obiective militare ucrainene, a declarat FSB-ul rus.
„În cursul jocului operațional, ofițerii ruși de contrainformații au obținut informații care au permis Forțelor noastre armate să distrugă mai multe obiective militare ucrainene”, este menționat în declarație.
Joc operațional este numit sistemul de măsuri de contraspionaj în timpul căruia acțiunile inamicului se află sub control și nu numai că nu-și ating scopul, ci și sunt și reorientate într-o direcție convenabilă organelor de securitate ale statului.
Fluxul de știri
0