Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Comisia Europeană vrea ca toată UE să sufere solidar

© AFP 2024 / FABRICE COFFRINIUrsula von der Leyen
Ursula von der Leyen - Sputnik Moldova, 1920, 25.07.2022
Abonare
Comisia Europeană a declarat că nu renunță la principiul solidarității între state în ceea ce privește criza gazelor naturale.
Țările europene care nu depind de aprovizionarea cu gaze din Rusia trebuie să fie solidare cu cele ce depind. De aceea, toate statele ar trebui să facă eforturi pentru a economisi gaze, a declarat von der Leyen.
"Chiar şi statele membre care aproape că nu achiziţionează gaze ruseşti nu pot scăpa de efectele unei potenţiale întreruperi a aprovizionării cu acestea pe piaţa noastră internă", a declarat von der Leyen, înaintea unei reuniuni speciale a miniştrilor energiei din ţările blocului comunitar, planificată pentru marţi, transmite Agerpres.
"De aceea este important ca statele membre să-şi diminueze cererea de gaze, astfel încât toate să stocheze mai mult şi să împartă cu cele care sunt mai afectate", a afirmat von der Leyen. Aceste comentarii intervin în urma criticilor exprimate de Spania şi Portugalia faţă de planul de urgenţă în materie de gaze propus de Comisie. Portugalia a calificat acest plan drept "nesustenabil" şi a declarat că consumul său de gaze este o "necesitate absolută".
Comisia a solicitat tuturor statelor UE să îşi reducă în mod voluntar consumul de gaze cu cel puţin 15% între 1 august şi 31 martie, luându-se în calcul totodată eventualitatea unor reduceri suplimentare în cazul agravării crizei de gaze.
În pofida rezervelor exprimate de unele părţi, von der Leyen şi-a exprimat încrederea că propunerile Comisiei vor primi în cele din urma aprobarea tuturor statelor membre.

"Sunt sigură că miniştrii energiei sunt conştienţi de responsabilitatea lor", a spus ea, adăugând că UE trebuie să creeze o "plasă de siguranţă" pentru a permite fiecărui stat să depăşească în deplină siguranţă următoarele două ierni.
Drapelul SUA - Sputnik Moldova, 1920, 25.07.2022
Economie
Ministerul de Finanțe al SUA a calificat încetinirea economiei țării drept „o necesitate”
Fluxul de știri
0