Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia avertizează că ar putea opri exporturile de petrol

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Accesați arhiva multimediamasina
masina - Sputnik Moldova, 1920, 22.07.2022
Abonare
Rusia avertizează că va opri exporturile globale de petrol dacă plafonul de preț stabilit de Occident va face neprofitabilă continuarea producției, a declarat joi adjunctul premierului, Alexander Novak.
„Dacă aceste prețuri despre care vorbeşte [Occidentul] sunt mai mici decât costurile pentru producția de petrol ... în mod natural, Rusia nu va asigura furnizarea acestui petrol pe piețele globale, ceea ce înseamnă că pur și simplu nu vom lucra cu un profit negativ”, a explicat Alexander Novak, citat de agenţia TASS.
La sfârșitul lunii iunie, ţările G7 au convenit să stabilească un plafon asupra prețului petrolului rusesc, idee care a fost prima dată propusă de Washington ca mijloc de a limita veniturile Rusiei din exporturile de energie. Potrivit Bloomberg, susținătorii măsurii discută despre posibilitatea limitării prețului plătit pentru exporturile Rusiei prin intervenții în asigurări și în transportul petrolului. Conform planului, numai acele materii prime și produse petroliere a căror valoare nu depășește plafonul de preț vor putea fi asigurate și transportate.
Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a declarat recent că pragul superior pentru plafonul de preț va fi stabilit la aproximativ jumătate din prețul actual de piață al petrolului rusesc. În iunie, prețul mediu al unui baril de Urals a fost de aproximativ 87,25 de dolari. Cu toate acestea, discuțiile în această privință sunt în desfășurare, iar planul privind stabilirea plafonului de preț nu a fost încă finalizat.
Rusia consideră că plafonul de preț va determina creşterea și mai mare a prețurilor petrolului global. Președintele Vladimir Putin a declarat recent că țările occidentale „fac aceeaşi greşeală”, ca în cazul renunţării la gazele rusești.
„Rezultatul va fi același - prețurile petrolului vor fi uriaşe”, a spus preşedintele, potrivit RT.
Președintele Consiliului de Securitate, Dmitri Medvedev, a prezis că costul petrolului ar putea depăși 300-400 de dolari pe baril dacă Occidentul aplică planul.
„Va fi semnificativ mai puțin petrol pe piață, iar prețul acestuia va fi mult mai mare”, a avertizat Medvedev.
Fluxul de știri
0