Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Grup parlamentar de prietenie între Republica Moldova și Irlanda - detalii

© AFP 2024 / PAUL FAITHDrapelul Irlandei
Drapelul Irlandei - Sputnik Moldova, 1920, 20.07.2022
Abonare
Ministrul Afacerilor Externe al Irlandei se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova.
CHIȘINĂU, 20 iul - Sputnik. Republica Moldova și Irlanda vor crea un prim grup parlamentar de prietenie. Acesta are scopul de a întări relațiile diplomatice dintre cele două state. O declarație în acest sens a fost făcută de către ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, într-o conferință de presă susținută în comun cu omologul său din Irlanda, Simon Coveney, care se află în vizită oficială la Chișinău.
La fel, cei doi oficiali au convenit asupra inițierii discuțiilor privind semnarea mai multor acorduri care vor avea beneficii pentru cetățenii ambelor țări. Este vorba de acorduri legate de domeniul protecției sociale, conversiunea permiselor de conducere, semnarea unui acord pentru liberalizarea roaming-ului cu Irlanda, recunoașterea diplomelor, protecția reciprocă a investițiilor și cooperarea în domeniul turismului.
„Am discutat despre economia țării noastre, corupție, consolidarea democrației, precum și despre situația regională, efectele negative ale agresiunii ruse asupra Ucrainei, criza umanitară și cum au afectat valurile de refugiați Republica Moldova”, a declarat Nicu Popescu.
La rândul său, ministrul Afacerilor Externe și al Apărării al Irlandei, Simon Coveney, și-a manifestat susținerea față de avansarea Republicii Moldova în parcursul european.
„Ne dorim să vă sprijinim în efectuarea reformelor care sunt atât de necesare. Abia aștept ca și Chișinăul să devină o capitală europeană, așa cum este Dublin. Vă vom fi alături pentru a reuși să realizați acest vis care este destul de real indiferent de provocările existente”, a menționat Simon Coveney.
Oficialul irlandez a mai spus că țara sa este gata să ofere Republicii Moldova suportul necesar în gestionarea crizei umanitare provocate de războiul din Ucraina.
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a Moldovei - Sputnik Moldova, 1920, 20.07.2022
Republica Moldova
Ministrul afacerilor externe și Apărării al Irlandei vine azi la Chișinău
Fluxul de știri
0