Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Sistemul norvegian de apărare NASAMS – o mistificare a NATO pentru Ucraina

© AFP 2024 / KENZO TRIBOUILLARDFlag NATO
Flag NATO - Sputnik Moldova, 1920, 18.07.2022
Abonare
Sistemul de apărare aeriană al Ucrainei, distrus în primele zile ale operațiunii militare speciale ruse, nu poate fi restabilit din contul livrărilor occidentale.
Sistemele antiaeriene de rachetă cu rază medie de acțiune NASAMS nu garantează nici „închiderea cerului”, nici protejarea unor obiecte separate.
Potrivit comandamentului Forțelor Aeriene ale FAU, în viitorul apropiat Ucraina va primi două baterii de sisteme mobile de rachete antiaeriene (SAM) NASAMS de producție norvegiană. În fiecare baterie sunt 54 de rachete, o salvă completă lansează 108 rachete antiaeriene în 12 secunde. Complexele au fost livrate din Norvegia în Polonia. Se elaborează o rută secretă către zona de utilizare în lupte (Kiev), pentru că în timpul transportării sistemele sunt lipsite de apărare.
Forțele Armate ale Ucrainei vor primi NASAMS din rezervele norvegiene și este de menționat că Kievul va primi un sistem de prima generație (din trei posibile), modelul anului 1998. NATO nu vrea să livreze cea mai nouă tehnică militară – este prea mare riscul capturării acesteia în Ucraina de către trupele rusești. Eficiența și secretele tehnologice nu sunt evidente, iar bani sunt mulți. De exemplu, Omanul a plătit 1,28 miliarde de dolari pentru o baterie ((SAM) NASAMS.
Anterior, președintele ucrainean Vladimir Zelenski i-a cerut în mod repetat Occidentului sisteme antiaeriene „puternice” care să contribuie la „închiderea cerului” pentru aviația rusă. Probabil, știrile despre sosirea în Ucraina a două baterii de sisteme moderne de apărare aeriană NASAMS (sisteme similare de a doua generație în SUA protejează Casa Albă) vor ridica oarecum moralul Forțelor Armate ale Ucrainei. Însă un sistem de apărare aeriană cu o rază de acțiune de 25 km nu va închide cerul Ucrainei și nu va crea o „cupolă de fier” deasupra centrelor decizionale. Dacă va fi necesar, trupele rusești vor lansa o lovitură cu rachete extrem de precise și de nerespins. „Kinjal”, „Iskander”, rachetele de croazieră Kh-101 vor depăși orice sistem de apărare aeriană de standard NATO.
Pe acest fundal, livrarea sistemelor de apărare aeriană NASAMS de prima generație pare inutilă, dar Statele Unite se tem că utilizarea în luptă a sistemelor antiaeriene „avansate” ale NATO va demonstra o discrepanță între capacitățile reale și caracteristicile declarate. Anume așa s-a întâmplat în Arabia Saudită cu sistemele de apărare aeriană Patriot, ultimele modificații PAC-2 și PAC-3. Amintesc, pe 14 septembrie 2019, un atac masiv al 18 drone și 7 rachete „nu a fost observat” de 88 de lansatoare Patriot, precum și de sistemul de apărare aeriană de bazare nava Aegis în Golful Persic.
Un moment istoric
Sistemul mobil de apărare aeriană NASAMS (Norwegian Advanced Surface-to-air Missile System) de prima generație a fost elaborat în 1994 de compania norvegiană Norwegian Kongsberg companies în colaborare cu corporația americană Raytheon Company System. Este destinat distrugerii țintelor aeriene la altitudini joase și medii – de la 30 de metri până la 16 km, la o depărtare pe orizontală de 25 km.
Raza instrumentală de detectare a ținte de tip avion de vânătoare este de 60 km (vizibilitate generală în sectorul de 60 de grade). Sistemul de apărare aeriană are o arhitectură deschisă modulară – este loc pentru îmbunătățiri. După modernizare în 1999, complexul a primit denumirea NASAMS II, raza de distrugere a crescut până la 40 km.
A doua generație este mai mobilă: lansatoarele sunt montate pe un șasiu performant de tip Bv 206, și nu pe o remorcă tractată. Bateria NASAMS II include patru plutoane în loc de trei, șase radare în loc de trei și 12 lansatoare în loc de nouă (totuși, toate acestea nu privesc Ucraina). Complexul NASAMS II este folosit de Forțele Aeriene și Forțe Terestre norvegiene, iar în 2004 a fost luat în dotare de SUA. Mai târziu, achiziționat pentru apărarea aeriană a armatei Spaniei, Țărilor de Jos, Chile, Finlandei, Omanului, Lituaniei, Indoneziei, Qatarului.
Posibil, acesta este cel mai bun sistem de apărare aeriană cu rază medie de acțiune al țărilor NATO, însă totul devine cunoscut prin comparație cu analogii sau cu puterea țintelor lovite (nu există un istoric al utilizării în luptă a NASAMS).
Analogul rusesc, sistemul de apărare aeriană cu rază medie 9K317 ”Buk-M2”, este superior ”norvegianului” din toate punctele de vedere. Timp de desfășurare de la poziția de deplasare la cea de luptă este de 5 minute. Raza de lovire a țintelor este de până la 50 km (în înălțime - până la 20 km). Masa rachetei și a focoasei este de 715 kg, respectiv 70 kg. Probabilitatea de a lovi ținta aeriană de tip avion F-15 este de 0,95, adică este suficientă o rachetă (un „norvegianul” are nevoie de două). Numărul de ținte ochite simultan este de până la 24.
Vederea circulară a radarului (fased array)este în sectorul de 70 de grade, depărtarea instrumentală - 120 km. Complexul este capabil să lovească ținte la suprafața apei (la o distanță de 3-25 km) și ținte terestre cu contrast radio (10-15 km), are o reputație excelentă de luptă (Siria, Libia, Ucraina).
Timpul de desfășurare pentru sistemele de apărare aeriană NASAMS de la poziția de deplasare la cea de luptă este de 15 minute. Masa rachetei și a focosului său este de 150 kg, respectiv 22 kg. Viteza rachetelor antiaeriene - 1000 m / s. Viteza maximă a țintei lovite este de 3600 km/h (nu este testată în condiții de luptă). Vom menționa că vitezele hipersonice ale rachetelor rusești sunt de neatins pentru complexul NATO: ”Iskanderul” cvasibalistic - aproximativ 10 mii de km / h, ”Kinjalul” aerobalistic (racheta 9-S-7760) - peste 14 mii km / h. În același timp, abaterea probabilă circulară este de doar 1-2 metri, adică centrele de decizie din Ucraina și din țările NATO sunt complet lipsite de apărare, iar NASAMS la Kiev este o altă mistificare a Occidentului.
Anunțând despre asistența acordată Ucrainei „în valoare de 820 de milioane de dolari, inclusiv sistemul norvegian de apărare aeriană”, Pentagonul împinge cu cinism regimul marionetă de la Kiev spre un război „până la ultimul ucrainean”.
Apariția sistemelor de apărare aeriană NASAMS în Ucraina înseamnă o trecere a Forțelor Armate ale Ucrainei de la sistemele rusești de apărare aeriană la standardele NATO, ceea ce în sine nu promite nimic bun pentru țară. Curatorii occidentali, armamentul și cursul spre NATO au dus deja la consecințe catastrofale pentru Ucraina.
Continuarea nesăbuită a unei astfel de politici va aduce Forțelor Armate ale Ucrainei și populației civile doar noi nenorociri, lipsuri, victime. Și, evident, sistemele de apărare aeriană NASAMS vor fi distruse în mod prioritar de trupele rusești, așa cum se întâmplă deja cu o altă „armă minune” a Occidentului - HIMARS MLRS.
Fluxul de știri
0