Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Durleșteanu: Contractul cu Gazprom trebuie renegociat

© Sputnik / OsmatescoMariana Durleșteanu
Mariana Durleșteanu  - Sputnik Moldova, 1920, 18.07.2022
Abonare
Fostul ministru al finanțelor, Mariana Durleșteanu, susține că autoritățile de la Chișinău ar trebui să renegocieze contractul cu Gazprom.
CHIȘINĂU, 18 iul - Sputnik. "Singura soluție este ca Guvernul să renegocieze contractul de livrare a gazelor cu Gazpromul pentru a fixa un preț clar corelat la coșul produselor petroliere, dar și la puterea de cumpărare a moldovenilor, de altfel riscăm să asistăm la un colaps financiar a întregii țări". De această părere este fostul ministru al finanțelor, Mariana Durleșteanu.
Potrivit lui Durleșteanu, Republica Moldova trece alături de țările din regiune "printr-un stres strategic ce i-a afectat atât puțina bunăstare ce oferea cetățenilor săi cât și liniștea ce îi asigura liniștea necesară reformelor atât de necesare".

"Cu toate că Dumnezeu, dar mai ales Ucraina ne-au ferit de război nu a reușit să ne ferească de problemele folosirii gazelor de către Rusia ca armă de război care riscă să devină letală pentru R.Moldova dacă nu va fi corect administrată", a mai scris Durleșteanu.

ANRE - Sputnik Moldova, 1920, 14.07.2022
Societate
ANRE pregătește majorarea tarifului la gaz până la 22,26 lei
Amintim că săptămâna trecută Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică a publicat un proiect de hotărâre care stabilește un nou tarif la gaz în mărime de 22,26 lei, față de 29,48 de bani, cât a solicitat Moldovagaz. Decizia urmează să fie supusă dezbaterii și votării la una dintre următoarele ședințe ale ANRE, însă data la care aceasta va avea loc deocamdată nu a fost anunțată.
De la 1 iulie, „Moldovagaz” va plăti 980 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze naturale cumpărate de la „Gazprom”, în timp ce prețul gazului în cursul tranzacționării la bursă s-a apropiat de 1 600 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Conform contractului semnat în octombrie 2021, prețul gazelor naturale cumpărate de „Moldovagaz” de la „Gazprom” se calculează diferit pe timp de iarnă și pe timp de vară.
În perioada 1 noiembrie - 1 aprilie, când consumul este mare, acest preț este determinat în proporție de 70% de cotația petrolului la bursele internaționale și în proporție de 30% de cotația gazelor naturale pe piețele spot.
În perioada 1 aprilie - 1 noiembrie, formula se inversează: 30% din preț se formează conform cotației petrolului la burse, iar 70% - conform cotației gazelor naturale.
Fluxul de știri
0