Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Joe Biden își încheie vizita în Arabia Saudită

© AFP 2022 / Saudi Royal Palace / Bandar AL-JALOUDMohammed bin Salman (d) îl salută pe președintele american Joe Biden (s)
Mohammed bin Salman (d) îl salută pe președintele american Joe Biden (s) - Sputnik Moldova, 1920, 16.07.2022
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Președintele Statelor Unite ale Americii își încheie vizita în Arabia Saudită, după întâlnirea cu prințul moștenitor. Ce va încerca să promoveze Joe Biden.
BUCUREȘTI, 16 iul – Sputnik. Sâmbătă, 16 iulie 2022, președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, se strădui, în ultima sa vizită în Arabia Saudită, să își promoveze viziunea pentru Orientul Mijlociu.
Preşedintele american va avea întâlniri bilaterale cu liderii Egiptului, Emiratelor Arabe Unite şi Irakului, apoi va participa la aşa-numitul summit CCG+3.
La reuniunea organizată la Jeddah, al doilea oraş al Arabiei Saudite, situat pe malul Mării Roşii, vor fi prezenţi cei şase membri ai Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG), respectiv Arabia Saudită, Omanul, Kuweitul, Bahrainul, Emiratele Arabe Unite şi Qatarul, precum şi Egiptul, Iordania şi Irakul, transmite agerpres.ro.
Consilierul pentru securitate națională al lui Joe Biden, Jake Sullivan, spune că președintele SUA își va prezenta viziunea pentru Orientul Mijlociu, prin proiecte majore de infrastructură, printre altele.
"Nu vom lăsa un gol pe care China şi Rusia l-ar umple", a spus la rândul său Joe Biden vineri.
Această a doua zi în Arabia Saudită încheie primul turneu în regiune al preşedintelui american.
Joe Biden a mers, în prima etapă a vizitei sale în regiune, în Israel, apoi la președintele preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas.
Această călătorie este deja marcată de o fotografie care dăunează imaginii unui preşedinte care promite să pună drepturile omului în centrul diplomaţiei sale.
Vorbim despre cea a preşedintelui Joe Biden primit la Jeddah de prinţul moştenitor Mohammed bin Salman (MBS), cu care schimbă un salut ("check") cu pumnul - această modalitate de a saluta care s-a răspândit din cauza COVID-19.
Biden, însă, promisese că va face un ”paria” din această țarp și a avut relații tensionate cu MBS.
Washingtonul a publicat concluziile serviciilor sale de informaţii estimând că prinţul moştenitor a "aprobat" asasinarea în 2018 a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi.
Vineri, cu prilejul unui briefing de presă, Biden a dat asigurări că a evocat această afacere "la începutul" întâlnirii sale cu MBS, susţinând că "a fost cât se poate de clar".
Speranța Washingtonului este ca Riadul să deschidă robinetele pentru a calma creşterea preţurilor la pompă, cu câteva luni înainte de alegerile de la jumătatea mandatului din Statele Unite.
Joe Biden a subliniat că discuţiile sale de vineri cu oficialii saudiţi au fost fructuoase, dar a avertizat că nu trebuie aşteptat un impact concret "înainte de câteva săptămâni".
Fluxul de știri
0