Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Majorarea ratei la creditele în „Prima Casă” va fi plafonată

© Sputnik / Miroslav RotariМногоэтажный жилой дом
Многоэтажный жилой дом - Sputnik Moldova, 1920, 15.07.2022
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Deputații au aprobat un proiect de lege prin care se plafonează majorarea ratei dobânzilor pentru creditele active în cadrul Programului de stat ”Prima Casă”.
CHIȘINĂU, 15 iul - Sputnik. Majorarea ratei dobânzii pentru creditele active în cadrul Programului de stat „Prima Casă” nu va depăși 4 puncte procentuale o dată la 6 luni, iar pe parcursul a 12 luni consecutive nu va depăși 6 puncte procentuale.
Deputații au aprobat, în prima lectură, un proiect de lege, prin care se plafonează majorarea ratei dobânzilor pentru creditele active în cadrul Programului de stat ”Prima Casă”.
Proiectul a fost elaborat de Guvern în scopul atenuării efectelor negative ale majorării indicelui de referință la stabilirea ratei maxime a dobânzii pentru Programul ”Prima Casă”.
„Rata dobânzii a crescut cu 5,35 puncte procentuale, de la 7.37% la 12.72%. Ca urmare a implementării măsurii propuse de Guvern, creșterea dobânzii va fi redusă cu 1.35 puncte procentuale sau cu circa un sfert din creșterea aplicabilă conform condițiilor inițiale stabilite de program”, este precizat în nota informativă.
Potrivit ministrului Economiei, Sergiu Gaibu, instrumentul propus diminuează creșterea plăților lunare cu aproximativ 65%.
Proiectul de lege pentru modificarea Legii privind unele măsuri în vederea implementării Programului de stat ”Prima Casă” urmează să fie votat și în lectura a doua. Legea va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova și se va aplica inclusiv creditelor acordate până la intrarea în vigoare.
Пресс-конференция Иона Кику об исполнении бюджета-2020 - Sputnik Moldova, 1920, 15.07.2022
Politică
Comisia pentru Situații Excepționale în ședință: Principalele decizii
Fluxul de știri
0