Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Votat în lectură finală: Tații vor putea sta în concediu de paternitate până la un an

CC0 / Pixabay / jakobking85 / Bebeluș
Bebeluș - Sputnik Moldova, 1920, 14.07.2022
Abonare
Perioada concediului de îngrijire a copilului pentru tați crește semnificativ. Deputații au dat undă verde unui proiect de lege în acest sens.
CHIȘINĂU, 14 iul - Sputnik. Perioada în care tatăl poate să-și ia concediul de paternitate se extinde de la 56 de zile până la 12 luni. Inițiativa legislativă care are drept scop asigurarea echilibrului între muncă și viața de familie, precum și mai multe opțiuni de implicare a taților în îngrijirea copilului a fost votată în lectură finală de 77 de deputați în cadrul ședinței din 14 iulie.
Proiectul prevede și acordarea dreptului de a partaja concediul de îngrijire a copilului între soți. Indemnizația se va calcula în funcție de salariul celui care stă în concediu. De asemenea, se propun reglementări noi în Codul muncii pentru a clarifica cum poate angajatul beneficia de un regim flexibil de muncă.

„Se instituie o nouă opțiune pentru indemnizația de îngrijire a copilului. Părintele care iese în concediu va putea opta pentru o indemnizație de 90% din salariul pe ultimele 12 luni, dacă alege să o ia până la vârsta de 1 an și 2 luni a copilului. Rămân valabile opțiunile existente – 3 ani de indemnizație – cu 30% din salariu, sau până la 2 ani și 2 luni”, este precizat în proiectul de lege.

Potrivit autorilor, practica internațională sugerează că implicarea taților în îngrijirea copiilor are efecte pozitive imediate și pe termen lung asupra bunăstării copiilor, familiei și asupra societății.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 14.07.2022
Politică
Decis: Judecarea cauzelor penale va fi făcută în lipsa persoanei
Fluxul de știri
0