Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Guvernul ungar a ordonat stare de urgență în domeniul energetic

© AFP 2024 / ATTILA KISBENEDEKViktor Orban
Viktor Orban - Sputnik Moldova, 1920, 14.07.2022
Abonare
Starea de urgență energetică declarată de Ungaria va intra în vigoare de la 1 august și prevede un plan de 7 măsuri luate de statul maghiar pentru a se pregăti de trecerea prin criza energetică ce, foarte previzibil, va lovi UE.
CHIȘINĂU, 14 iul - Sputnik. Planul de șapte măsuri ce va intra în vigoare din august prevedere eliminarea plafonării prețurilor la utilități în cazul consumurilor peste medie, interzicerea exportului de combustibili, inclusiv gaz, și majorarea producției interne de gaz de la 1,5, la 2 miliarde de metri cubi.
Șeful de cabinet al lui Viktor Orban, Gergely Gulyas a declarat că ”Pretutindeni în Europa situaţia energiei este extrem de dificilă din cauza războiului şi a sancţiunilor. În Ungaria, de asemenea, a venit timpul ca guvernul să declare starea de urgenţă în domeniul energetic", conform TVR.
Conform contractului încheiat cu Gazprom anul trecut, Ungaria va primi în următorii 15 ani 3,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an. Livrările vor fi făcute prin Bulgaria și Serbia. Acestui volum i să mai adaugă un miliard de metri cubi livrați printr-o conductă via Austria. Ungaria, care este în negocieri pentru cantități suplimentare, depinde în proporție de 85% de Rusia.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 14.07.2022
Editoriale
Drone iraniene pentru operațiunea specială rusă: mituri și realitate
În acelaşi timp, ministrul ungar al apărării, Kristof Szalay-Bobrovniczky, a anunţat miercuri că a ordonat creşterea stării de pregătire a forţelor armate. „Ne confruntăm cu provocări de securitate fără precedent, ca războiul din imediata vecinătate a Ungariei şi migranţi ilegali violenţi asediind frontiera”, a scris ministrul pe o rețea de socializare, preluat de Adevărul.
Ministrul a menţionat că este vorba de provocări în faţa cărora au luat măsuri şi alte state din Europa, între care Regatul Unit, care a anunţat mobilizarea forţelor armate, Slovacia, care a declarat stare de urgenţă, şi Polonia, care îşi creşte de asemenea nivelul de pregătire militară.
Fluxul de știri
0