Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Vicepremier al României: Va fi cea mai grea iarnă din ultimii 60 de ani

© AP Photo / MTI / Gabor KissHunor Kelemen
Hunor Kelemen - Sputnik Moldova, 1920, 13.07.2022
Abonare
Președintele UDMR și vicepremier al României, Kelemen Hunor, a spus că din pricina sancțiunilor impuse Rusiei, al căror preț va fi plătit de toți cetățenii europeni, ne așteaptă o iarnă foarte grea.
BUCUREȘTI, 13 iul -Sputnik. „Va fi o iarnă grea şi sper că noi nu vom avea probleme cu gaze, dar vor fi mai scumpe, asta este clar, asta este situaţia. Noi am adoptat o lege mai devreme prin care stabilim preţurile până în aprilie 2023, ca să trecem peste iarnă, că noi am estimat că va fi o iarnă grea, la fel şi pentru curentul electric. Dar, aşa cum se conturează peste tot în Europa, va fi o iarnă grea, poate cea mai grea iarnă din ultimii 40-50-60 de ani chiar, pentru toată Europa, din păcate. Noi putem asigura cam 80% din necesităţile României pe piaţa gazelor naturale, dar în jur de 2 miliarde de metri cubi trebuie să cumpărăm şi noi de pe piaţă şi, dacă nu cumpărăm, atunci sigur avem o altă problemă, dar eu sunt convins că vom avea gaze, vom avea curent electric şi, prin compensare, reuşim să trecem cât de cât iarna. Dar ar fi foarte, foarte greşit să spunem că totul e OK, totul e roz, ne aşteaptă o iarnă uşoară”, a declarat Kelemen Hunor marți seară la B1 TV.
Vicepremierul s-a declarat de acord cu politica de sancțiuni împotriva Federației Ruse (altfel intrând în contradicție cu guvernul din care face parte), dar a subliniat că prețul acestor sancțiuni este plătit de cetățenii europeni.
„Nu, ne aşteaptă, din păcate, o iarnă grea, cu inflaţie, cu inflaţia datorită războiului, şi nu numai, dar acum simţim inflaţia cauzată de război, simţim o altă problemă care a apărut în perioada Covid şi amplificat de război, lanţurile logistice s-au rupt şi se rup în continuare. Sancţiunile, în primul rând, vom plăti noi, cei din Uniunea Europeană, sancţiunile împotriva Rusiei, şi totuşi trebuiau luate aceste sancţiuni, nu puteai fără aceste sancţiuni că nu aveai alte pârghii, Europa, Uniunea Europeană, dar trebuie să spunem franc: preţul în această iarnă îl vom plăti cu toţii, din păcate, şi nu se prevăd în acest moment, nu există niciun semn că se apropie sfârşitul războiului. Nici n-au început negocierile de pace. Va fi, din păcate, un conflict mai lung decât au crezut unii acum şase luni de zile”, a mai adăugat liderul UDMR.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 13.07.2022
Editoriale
Biden zboară în Arabia Saudită, iar Putin – în Iran
Fluxul de știri
0