Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Petru și Pavel: Ce trebuie să facem astăzi

© Photo : GnomipIcoana Sfinților Petru și Pavel
Icoana Sfinților Petru și Pavel - Sputnik Moldova, 1920, 12.07.2022
Abonare
Creştinii ortodocşi pe stil vechi îi cinstesc astăzi pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Această sărbătoare vine după un post care diferă ca lungime în funcție de data Învierii Domnului Iisus Hristos.
CHIȘINĂU, 12 iul - Sputnik. Această sărbătoare atrage atenția asupra unui aspect al tainei Bisericii. Este vorba despre slujirea apostolică la care Mântuitorul Hristos a dorit să-i facă părtași pe oameni.
Sfântul Apostol Petru a fost răstignit cu capul în jos, iar Sfântul Apostol Pavel a fost martirizat prin tăierea capului. Sfinții au fost martirizați în anul 67, în timpul împăratului Nero.
În această zi, oamenii dau de pomană pentru sufletele celor morți, având în vedere că sărbătoarea este cunoscută și ca Moșii de Sînpetru.
Femeile împart oale cu apă, credința fiind că, astfel, cei plecați din această lume vor avea ce bea pe lumea cealaltă. Oamenii au voie să muncească tot ce vor, în afara torsului. Dacă o femeie începe să toarcă azi se consideră că se întorc colacii de la morți.
Tot în această zi, femeile împart vase cu vin, lapte sau mâncare gătită, iar acestea sunt împodobite cu flori de cireș. Tradiția spune că, în această zi, femeile nu au voie să mănânce mere, pentru că se vor supăra morții.
După data de 29 iunie, femeile tinere vor putea mânca mere în timp ce femeile mai bătrâne aștepta până la Sfântul Ilie, scrie capital.ro.
Astăzi, se duc la biserică mai multe produse alimentare cum ar fi mere, zarzăre, colivă, colaci sau chiar miere din faguri. Sărbătoarea marchează vremea secerișului și jumătatea verii agrare.
Oameni în oraș - Sputnik Moldova, 1920, 11.07.2022
Societate
Potrivit ONU, populația lumii va ajunge la opt miliarde de oameni în acest an
Fluxul de știri
0