Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Unele țări UE nu sunt pregătite să sprijine Ucraina, anunță Kievul

© Sputnik / СтрингерPiața Independenței din Kiev
Piața Independenței din Kiev - Sputnik Moldova, 1920, 11.07.2022
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Ministrul de Finanțe al Ucrainei Marcenko: nu toată lumea din UE este pregătită să aloce Kievului nouă miliarde de euro.
CHIȘINĂU, 11 iul - Sputnik. Între statele UE nu există un consens asupra pachetului de asistență acordat Ucrainei în valoare de nouă miliarde de euro, în Europa se atestă o oboseală din cauza conflictului, a spus ministrul de Finanțe ucrainean, Serghei Marcenko.

„Desigur, primim arme și asistență militară, dar acest lucru nu este suficient... Acesta este un semn clar că Uniunea Europeană și lumea din jurul Ucrainei sunt puțin obosite... Pot să înțeleg că suferă din cauza prețurilor la petrol și gaze", a spus el într-un interviu pentru ziarul italian Corriere della Sera, care este citat de RIA Novosti.

Cu o zi înainte, publicația, citând surse din Kiev și Bruxelles, a scris că Germania frânează alocarea pachetului de ajutor de nouă miliarde de euro către Ucraina, fiind împotrivă ca Europa să finanțeze acești bani din contul datoriei comune europene.
„Uniunea Europeană a convenit asupra asistenței financiare pentru Ucraina în valoare de 9 miliarde de euro, dar ce vedem în acest moment? Poate un miliard în această lună. După care, poate fi o pauză: nu există o înțelegere între guvernele UE", a spus Marcenko.
„Unele guverne nu sunt pregătite să sprijine Ucraina cu o asemenea sumă”, a spus el, răspunzând la întrebarea de ce Germania blochează alocarea unui pachet de ajutoare Kievului. Ministrul afirmă că în primele luni de la începerea operațiunii speciale ruse „Europa a fost unită”, iar „acum vedem opinii diferite cu privire la modul de sprijinire a Ucrainei”.
Potrivit acestuia, Ucraina are nevoie de cinci miliarde de euro de asistență pe lună, deja în iulie ucrainenii așteaptă mai mult de patru miliarde, dar în acest proces „depinde de birocrația europeană”.
"Partenerii noștri se așteaptă să arătăm în detaliu cum le cheltuim banii. Ei nu pot fi cheltuiți în scopuri militare, ci doar pentru programe sociale și umanitare", a spus Marcenko.
Euro - Sputnik Moldova, 1920, 04.07.2022
Internațional
UE și UK în concurență: cine va ”reconstrui” Ucraina?
Fluxul de știri
0