Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Un nou organ de securitate informațională sau o nouă "bâtă" împotriva canalelor rusești ?

Crearea unui consiliu coordonator de informație este copia unui proiect din 2017
Abonare
Dragoș Vicol: "Primele tentative de a crea un organ pentru securizarea spațiului informațional a fost cu cinci în urmă. O idee care a fost abandonată. Am temeri că acest proiect să nu fie politizat iar libertatea de expresie încălcată".
Dragoș Vicol, ex-președinte a Consiliul Coordonator al Audiovizualului a oferit un interviu exclusiv pentru Agenția Sputnik Moldova, în contextul decizie luate săptămâna trecută de autorități care oferă undă verde Guvernului de a crea un consiliu coordonator pentru securitatea informațională.
Fostul conducător al audiovizualului se arată sceptic în ceea ce privește funcționalitatea instituției și nedumerit de faptul că o asemenea hotărâre a fost luată peste noapte.
"În 2017 când am preluat mandatul de președinte al instituției se discuta despre ideea creării unui organism pentru securitatea informațională. Ideea de bază al proiectului era că este prea mare libertate de expresie neavizată, în special în domeniul online. Anume astfel doreau să combată dezinformarea. Proiectul a fost abandonat grație mai multor asociații obștești care s-au opus", susține Dragoș Vicol.
Mai mulți reprezentanți mass-media în special cei care promovează informații alternative despre situația din Ucraina se arată îngrijorați. Noul instrument ar putea deveni o nouă bâtă împotriva lor după modelul Consiliul Coordonator al Audiovizualului care amendează continu posturile TV care au content rusesc.
"Este evident că această decizie a fost luată ca urmare a situației din Ucraina. Iar sub acoperirea acestei situații de stare de urgență își motivează crearea noului proiect. Această instituție nu are sorți de izbândă. În lipsă de finanțare acesta va deveni nefuncțional" a declarat Vicol.
Fluxul de știri
0