Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Serghei Lavrov a comentat demisia premierului britanic Boris Johnson

© Sputnik / Sergey Guneev / Accesați arhiva multimediaSerghei Lavrov
Serghei Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 08.07.2022
Abonare
Boris Johnson s-a dovedit a fi un politician care este „în primul rând interesat să se dea în spectacol”, a comentat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
BUCUREŞTI, 8 iul – Sputnik, Doina Crainic. Comentariul lui Serghei Lavrov a venit după ce Johnson și-a dat joi demisia din funcția de şef al Partidului Conservator și a anunțat că va renunța și la funcția de premier odată ce va fi găsit un înlocuitor. Cel mai important diplomat al Rusiei a menționat, de asemenea, că premierul Regatului Unit s-a „agățat de putere” până în ultimul moment, adăugând că nu va fi regretat la Moscova.
Vorbind în contextul reuniunii miniștrilor de Externe G20 de la Bali, Indonezia, Lavrov a spus vineri că toate acțiunile premierului britanic au fost o dovadă că este o persoană ce urmăreşte să „se dea în spectacol” și care „s-a agățat de putere până în ultima clipă pentru a-și continua carieră politică în orice mod posibil”.
Potrivit lui Lavrov, politicile anti-ruseşti „agresive” ale Marii Britanii din ultimii ani pot fi atribuite personal lui Johnson, precum și ieşirea Marii Britanii din UE. Diplomatul rus a menționat că Marea Britanie „a fost lăsată în "curtea din spate" a politicii europene” în urma Brexitului, Londra încercând activ să „creeze o nouă alianță”, formată din Regatul Unit, Polonia, statele baltice și Ucraina.
Lavrov a susținut că miza finală a Regatului Unit a fost să creeze un „cap de pod britanic pe continent” pentru a-şi „promova politicile, care probabil că nu ţin cont tot timpul de interesele UE”.
Ministrul rus a facut unele paralele între apelurile de a izola Rusia și faptul că premierul britanic a ajuns să fie izolat de colegii săi conservatori.
Referindu-se la criticile la adresa Rusiei care vin din Occident, cu privire la ofensiva Moscovei în Ucraina, ministrul rus de Externe a spus că aceste țări trebuie să se gândească „ce își doresc de fapt”.
„Dacă vor să înceapă discuțiile de pace, atunci aceste discuții au fost întrerupte de Ucraina”, a explicat Lavrov.
Lavrov a mai spus că cei din Occident care insistă cu ideea „înfrângerii” Rusiei pe câmpul de luptă nu fac decât să împiedice efectiv Ucraina să treacă „la un proces de pace”.
Diplomatul a mai susținut că Occidentul „obligă Ucraina să-i ia armele”, care sunt apoi folosite împotriva civililor, lucru pe care Rusia nu îl poate tolera, potrivit oficialului.
Ministrul a concluzionat că „ideologia domnește deplin [în Occident], în locul îngrijorării reale pentru soarta populaţiei din Ucraina, pentru ţară sau securitatea europeană în general”.
Vladimir Putin - Sputnik Moldova, 1920, 08.07.2022
Economie
Putin: SUA au tipărit în doi ani tot atâția dolari, cât anterior în 40 de ani
Fluxul de știri
0