Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Tații moldoveni vor putea participa mai mult la creșterea copiilor în primii ani - detalii

CC0 / Pixabay / geralt / Familie
Familie - Sputnik Moldova, 1920, 07.07.2022
Abonare
Potrivit unui proiect de lege susținut de Guvern, concediul de îngrijire a copilului până la vârsta de 3 ani, parțial plătit, va putea fi folosit de ambii părinți
CHIȘINĂU, 6 iul – Sputnik. Guvernul Republicii Moldova a avizat pozitiv inițiativa legislativă de modificare a Codului muncii și Legii privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale, prin care se propune extinderea termenului de solicitare a concediului paternal și li se acordă ambilor părinți posibilități egale de a beneficia de concediul de îngrijire a copilului.

„Termenul în care poate fi solicitat concediului paternal urmează a fi extins de la 56 de zile la 12 luni, iar concediul de îngrijire a copilului până la vârsta de 3 ani, parțial plătit, va putea fi folosit de ambii părinți, în fracțiuni cu o durată de 4 luni, cel puțin”, menționează serviciul de presă al Guvernului.

Sursa oficială mai subliniază că proiectul prevede modificări la capitolul indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale.
„Astfel, va fi inclusă o nouă opțiune pentru primirea indemnizației de îngrijire a copilului, și anume - acordarea acesteia în valoare de 90% din baza de calcul pentru fiecare copil, până la atingerea vârstei de 1 an și 2 luni. O altă modificare prevede acordarea indemnizației paternale”, mai notează sursa citată.
Potrivit proiectului, ar urma să fie introduse formule de muncă care prevăd o flexibilitate mult mai mare în durata programului de lucru, locul desfășurării activității, alternarea zilelor lucrătoare și de odihnă.
Vladimir Putin - Sputnik Moldova, 1920, 25.05.2022
Rusia
Vladimir Putin: familia cu mulți copii trebuie să devină un trend
Fluxul de știri
0