Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Rectorul UTM: Nu avem un mecanism clar de fuziune a universităților

Nu avem un mecanism clar de fuziune a universităților. Așteptăm decizia Guvernului
Abonare
Viorel Bostan, rector UTM: "Urmează să identificăm căile de absorbție. În proiectul de hotărâre este stipulat că toți cercetătorii vor fi încadrați până în 2024. Universitatea Agrară are cadre valoroase care vor continua activitatea în cadrul UTM".
Rectorul UTM, Viorel Bostan, susține că despre reforma universitară se discută de mai bine de 7-8 ani. Au fost efectuate studii de cercetare a experților de la FMI, Banca Mondială, inclusiv a experților naționali, care au constatat necesitatea de a schimba mai multe lucruri.
"Toată lumea vorbea despre situația precară în care se află domeniul universitar din ultimii 30 de ani. Tendința de migrare a tinerilor este un factor de reformare. În plus lipsa specialiștilor în UE în domeniul ingineriei ar putea provoca o migrare a cadrelor noastre", susține Bostan.
Conducătorul instituției susține însă că nu cunoaște care ar fi mecanismul de absorbție a universităților și care va fi starea de facto a lucrurilor în ceea ce privește numărul de cadre care urmează să activeze.
"Cât de competentă este Universitatea Tehnica de a absorbi Universitatea Agrară pot spune că ministerul a prezentat anumite date. Doar 1/3 din studenții acestei instituții desfășoară studii în agricultură. Să nu uităm că avem programe în domeniul economic, drept, agrar, dincolo de profil IT și inginerie tehnică. Am avut cazuri când anumite programe au migra de la UTM către UASM. Este o instituție cu cadre de valoare care vor activa la UTM, dar mai multe detalii nu vă pot spune. Așteptăm decizia Guvernului", a declarat Viorel Bostan.
Fluxul de știri
0