Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Șeful UE nu găsește mesajele CEO-ului Pfizer

© AFP 2024 / JOHN THYSUrsula von der Leyen
Ursula von der Leyen - Sputnik Moldova, 1920, 01.07.2022
Abonare
Comisia Europeană minimalizează importanța mesajelor schimbate între Ursula von der Leyen și CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, în timpul negocierilor privind vaccinurile Covid-19.
BUCUREŞTI, 1 iul – Sputnik, Doina Crainic. Comisia Europeană a declarat că nu poate găsi mesajele schimbate anul trecut între președintele CE, Ursula von der Leyen, și CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, în timpul discuțiilor pentru un acord major cu privire la vaccinuri, dar a negat acuzațiile anterioare din partea unei organ pentru apărarea drepturilor consumatorilor, care a criticat UE pentru „administrare defectuoasă”.
Comisia a publicat miercuri o scrisoare în care afirmă că o căutare extinsă a mesajelor dispărute „nu a dat niciun rezultat”, după luni de dispute între organul executiv al UE și oficiali responsabili de supraveghere. Comisia susține că, având în vedere „natura efemeră” a textelor, acestea de obicei „nu conțin informații importante” și, prin urmare, sunt rareori stocate.
Totuşi von der Leyen a dezvăluit, într-un interviu din aprilie 2021, că ea și Bourla au comunicat în privat timp de câteva săptămâni în timpul negocierii unui contract major pentru aproape 2 miliarde de doze de vaccin.
Cererea unui jurnalist de a primi informaţii publice legate de texte a fost ulterior respinsă, Comisia susținând că nu a putut găsi mesajele în cauză.
Situaţia a declanşat o reacţie din partea ombudsmanului european Emily O'Reilly, care a continuat cu o anchetă anul trecut și a criticat oficialii UE pentru administrare defectuoasă și lipsa de transparență, spunând că „nu a existat nicio încercare de a identifica dacă există mesajele”. Avocatul a cerut apoi Comisiei să „caute din nou”, sugerându-i să extindă criteriile pentru a putea localiza efectiv mesajele înregistrate.
Comisia a reiterat că nu înregistrează texte care nu conțin „informații importante” și că astfel de documente „nu sunt păstrate și, în consecință, nu se află în posesia instituției”.
Biroul ombudsmanului, care a publicat miercuri scrisoarea Comisiei, citată de RT, a declarat că răspunsul este „problematic din mai multe puncte de vedere” și a menționat că în următoarele săptămâni va urma o „analiză completă” a cazului.
Controversa cu privire la mesajele dispărute nu este prima dispută cu privire la lipsa de transparență a UE în contractele pentru vaccinuri. Comisia a fost dată în judecată în aprilie de mai mulți europarlamentari, care au susținut că negocierile au fost prea secrete. Deși contractele au fost în cele din urmă publicate, acestea au fost redactate într-un mod care „a făcut imposibilă înțelegerea conținutului acordurilor”, au susținut parlamentarii, insistând că secretul „nu are ce căuta în acordurile publice cu companiile farmaceutice”.
Summit-ul NATO de la Madrid - Sputnik Moldova, 1920, 29.06.2022
Internațional
NATO va spori asistența politică și practică pentru Moldova
Fluxul de știri
0