Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

NATO recunoaşte că se pregătește din 2014 pentru conflictul cu Rusia

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Accesați arhiva multimediaСаммит НАТО в Брюсселе
Саммит НАТО в Брюсселе - Sputnik Moldova, 1920, 01.07.2022
Abonare
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că creşterea cheltuielilor militare și a desfășurării de trupe în Europa de Est din 2014 au avut loc cu anticiparea unui conflict cu Rusia.
BUCUREŞTI, 1 iul – Sputnik, Doina Crainic. Vorbind după o întrunire a membrilor NATO și a statelor partenere la Madrid, Stoltenberg a acuzat Moscova că „folosește forța în estul Donbasului din 2014”, deşi forțele Kievului bombardează orașe din regiune după ce Republicile Populare Donețk și Lugansk şi-au declarat independența față de Ucraina în acelaşi an.
Totuşi, Stoltenberg a spus că blocul militar condus de SUA a decis în 2014 să-și consolideze forțele în Europa de Est.
„Realitatea este, de asemenea, că ne pregătim pentru asta din 2014. Din acest motiv ne-am crescut prezența în partea de est a alianței, aliații NATO au început să investească mai mult în apărare și ne-am sporit pregătirea”, a declarat Stoltenberg, citat de RT.
Potrivit cifrelor NATO, membrii europeni ai blocului și Canada și-au crescut cheltuielile militare cu procente între 1,2% și 5,9% în fiecare an începând din 2014. Totuşi, doar 10 din 30 de state NATO îndeplinesc în prezent obiectivul blocului de a fi cheltuiţi 2% din PIB pentru apărare.
Creșterea cheltuielilor a fost mai vizibilă în Europa de Est și ţările baltice, Polonia, Lituania, Estonia, Letonia, Republica Cehă, Slovacia și România, toate atingând obiectivul pentru prima dată în 2022.
Miercuri, membrii NATO au convenit adoptarea unui nou Concept strategic. Acest model de politică stabilește poziția alianței față de parteneri, non-membri și adversari, iar versiunea din 2022 descrie Rusia drept „cea mai semnificativă și directă amenințare” pentru bloc.
Pe de altă parte, Moscova a descris expansiunea NATO în fostele state sovietice de la sfârșitul Războiului Rece – expansiune despre care liderii occidentali au promis în mod explicit, la începutul anilor 1990, că nu va avea loc – drept o amenințare la adresa propriei sale securități. Poziția oficială a NATO cu privire la Ucraina, afirmată în Declarația de la București din 2008, este că această ţară și Georgia „vor deveni membri NATO” la o viitoare dată nespecificată. Rusia a menţionat dorinţa Ucrainei de aderare la NATO drept un factor-cheie care a declanşat conflictul actual.
În ciuda expansiunii alianței, după Războiul Rece, în fostul Bloc de est, Stoltenberg a spus miercuri că „NATO se străduieşte de zeci de ani să aibă o relație mai bună cu Rusia”.
Militari polonezi - Sputnik Moldova, 1920, 30.06.2022
Rusia
Polonia - scenarii pentru dezmembrarea Ucrainei - Narîșkin
Fluxul de știri
0