Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Reorganizarea universităților: Ce se întâmplă cu sediile instituțiilor absorbite

© Sputnik / Miroslav Rotari Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu”
 Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu” - Sputnik Moldova, 1920, 01.07.2022
Abonare
Ministrul Educației și Cercetării a informat ce se va întâmpla cu sediile și terenurile instituțiilor de învățământ care vor fi absorbite.
CHIȘINĂU, 1 iul - Sputnik. Toate proprietățile universităților care vor fi absorbite în cadrul procesului de reformare a instituțiilor de învățământ superior rămân în folosința universităților care absorb universitățile mici. O precizare în acest sens a fost făcută de ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, în cadrul unei conferințe de presă. Totuși, Anatolie Topală a declarat că unele proprietăți vor fi scoase la vânzare.
„Dacă există spații care nu sunt utilizate ar putea fi și asta o soluție. În situația în care unele proprietăți nu sunt necesare domeniului educației, atunci în urma unor proceduri clare de vânzare a acestora, acei bani să fie utilizați în domeniul educației”, a precizat Topală.
Potrivit lui Topală și cadrele didactice din instituțiile absorbite vor fi transferate în cadrul celor care absorb. Ministrul Educației spune că tot personalul științifico-didactic, dar și personalul de cercetare va fi integrat în totalitate fie în procesul de predare fie în procesul de cercetare.
„Nu ne dorim să pierdem niciun cadru științifico-didactic sau cercetător în cadrul acestei reorganizări. Dimpotrivă, ne dorim ca universitățile mari să poată asigura un spectru mai larg de servicii atât pentru studenți, cât și pentru companiile care așteaptă studenții bine pregătiți pentru a-și dezvolta afacerile”, a declarat ministrul Educației.
Potrivit lui Topală, unul din motivele pentru care se vrea reorganizarea instituțiilor de învățământ superior este numărul redus al studenților, care în ultimii 5-7 ani a scăzut de la aproximativ 92 de mii de studenți la 59 de mii de studenți.
Anatolie Topală a mai informat că după procesul de reorganizare a universităților, pe teritoriul Republicii Moldova vor activa 11 instituții publice din cele 16. La fel, în cadrul acestor patru universități vor fi încadrate două instituții de formare continuă și 17 instituții de cercetare. Astfel, vor fi lichidate în total 24 de instituții.
Topală a mai spus că autoritățile intenționează ca aprobarea acestui proces de reformare a universităților să aibă loc în această lună, ca la sfârșitul lunii iulie să se poată da startul procesului de admitere în universitățile deja reorganizate.
O nouă reformă universitară sau un nou atac raider asupra patrimoniului de stat ? - Sputnik Moldova, 1920, 29.06.2022
Podcasturi
O nouă reformă universitară sau un nou atac "raider" asupra patrimoniului de stat?
Fluxul de știri
0