Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Turcia a căzut de acord ca Finlanda și Suedia să adere la NATO

© AFP 2024 / MURAT CETIN MUHURDARNATO
NATO - Sputnik Moldova, 1920, 29.06.2022
Abonare
Turcia va sprijini aderarea Finlandei și a Suediei la NATO la summitul de la Madrid
Turcia va sprijini inițiativele Finlandei și Suediei de a se alătura Alianței Nord-Atlantice, a declarat Biroul președintelui finlandez.
Marți, președintele finlandez Sauli Niiniste a purtat discuții la Madrid cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan și cu prim-ministrul suedez Magdalena Andersson, cu asistența secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.
„Ca urmare a acestei întâlniri, miniștrii de externe ai țărilor noastre au semnat un memorandum trilateral, care confirmă că Turcia, la summit-ul de la Madrid, va susține inițiativa Finlandei și Suediei de a deveni membre NATO”, a spus biroul lui Niiniste.
Se precizează că aliații din Alianța Nord-Atlantică vor conveni asupra unor pași concreți pentru aderarea celor două noi țări, în următoarele două zile.
Instituția citată a menționat că, în calitate de membră a alianței, Finlanda intenționează să adere la documentele și politicile blocului privind combaterea terorismului, dar, în același timp, Helsinki va continua să acționeze în conformitate cu legislația națională.
La rândul său, biroul lui Erdogan a spus că Finlanda și Suedia s-au angajat să nu sprijine Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) interzis în Turcia și organizația predicatorului islamic Fethullah Gülen (FETÖ), precum și să renunțe la politica de embargo împotriva industriei de apărare turce.
Ankara a subliniat, de asemenea, că Helsinki și Stockholm s-au angajat să modifice legislația națională în domeniul combaterii terorismului și al industriei de apărare.
Fluxul de știri
0