Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Analiză: scumpirea alimentelor e o strategie a UE, nu o consecință a conflictului

© AP Photo / Yves LoggheDrapele UE în fața sediului Comisiei Europene
Drapele UE în fața sediului Comisiei Europene - Sputnik Moldova, 1920, 27.06.2022
Abonare
Jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob atrage atenția că scumpirea alimentelor pare mai degrabă o strategie mai veche a Uniunii Europene și nu o consecință a conflictului din Ucraina, așa cum spune Bruxelles-ul
BUCUREȘTI 27 iunie - Sputnik. Bogdan Tiberiu Iacob amintește pe portalul Inpolitics că Guvernul Cioloș a adus la butoanele Agriculturii, în 2015, un specialist român importat de la Bruxelles, unde deținea funcția de ministru — consilier în cadrul Reprezentanței permanente a României la Bruxelles și șef al secției Agricultură, reprezentant al României în Comitetul Special Agricol.
BTI subliniază că Irimescu era bine înfipt în laboratoarele politicii agricole europene și că a devenit faimos după lansarea, în 2016, a unei strategii care a stârnit indignare națională și chiar a ridicat semne de întrebare asupra IQ-ului distinsului demnitar.
Astfel, amintește jurnalistul, Irimescu propunea combaterea risipei de hrană prin ridicarea prețurilor alimentelor.
”Să crescă preţul – şi acolo se va ajunge, la creşterea preţurilor – ar putea ajuta la reducerea risipei. Dacă plăteşti preţul corect pentru un kilogram de carne, fără subvenţii, sigur vei gestiona mai bine cantităţile“, spunea ministrul, la acea vreme, în cadrul Conferinţei „Reducem risipa alimentară. Preţuim hrana!“, este citatul din fostul ministru care arată care era politica pe care o propunea, inspirată din laboratoarele UE.
Dar, vine BTI în prezent, în acest moment, la nivelul tuturor statelor europene se vorbește pe larg despre nevoia combaterii risipei alimentare, se adoptă deja legi specifice și, concomitent, explodează prețurile alimentelor.
”Cine se află, deci, în spatele exploziei prețurilor la mâncare: războiul din Ucraina ori strategia veche de câțiva ani a UE de combatere a risipei prin scumpiri, devoalată cândva de ministrul progresist Achim Irimescu, care și în prezent e ministru plenipotențiar în cadrul Reprezentanței Permanente a României la UE?”, pune BTI întrebarea cheie.
Grâu - Sputnik Moldova, 1920, 31.05.2022
Societate
Securitatea alimentară a Moldovei: Avem sau nu suficient grâu și zahăr
Fluxul de știri
0