Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Franța vrea să disciplineze Turcia în contextul tensiunilor din NATO

© AFP 2024 / JOHN THYSCatherine Colonna
Catherine Colonna - Sputnik Moldova, 1920, 26.06.2022
Abonare
Noul ministru de Externe al Franței, Catherine Colonna, încearcă să ”urecheze” Turcia în contextul refuzului acesteia de a permite aderarea Suediei și Finlandei la NATO.
BUCUREȘTI, 26 iun - Sputnik. În opinia șefei diplomației franceze, dacă Turcia respinge integrarea în NATO a Suediei și Finlandei, va ridica ”semne de întrebare” cu privire la ”comportamentul” său în cadrul Alianței.
„Secretarul general al Alianţei se află în prima linie, dar ţine de Turcia să facă alegerile în faţa responsabilităţilor sale. Vrea să întărească Alianţa sau este împotriva ei? Ceea ce ar duce la întrebări cu privire la comportamentul său în calitate de membru al NATO”, a apreciat Catherine Colonna într-un interviu acordat Journal du Dimanche.
„Turcia este un membru important al Alianţei Atlantice”, a precizat şefa diplomaţiei franceze. „Finlanda şi Suedia au făcut o alegere istorică. Să le avem pe ambele în NATO ar fi un plus pentru securitatea noastră în Europa. Au făcut eforturi în discuţia cu Turcia”, a menţionat ea.
Summitul din 28-30 iunie de la Madrid va fi marcat de acest punct sensibil, al dorinței Suediei și Finlandei de a adera la NATO, cu riscul creșterii tensiunilor dintre alianță și Federația Rusă, dar și opoziția Turcia. De asemenea, există tensiuni de securitate în interiorul NATO, între Turcia și Grecia, în contextul deciziei Atenei de a încălca tratatul de la Laussane și de a militariza mai multe insule din Marea Egee.
Fluxul de știri
0