Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Comparație între ICBM rusesc „Sarmat” și americanul „Minuteman III”

© Photo : Russian Defence Ministry / Accesați arhiva multimediaCBM greu rusesc „Sarmat”
CBM greu rusesc „Sarmat” - Sputnik Moldova, 1920, 26.06.2022
Abonare
CBM greu rusesc „Sarmat” a depășit legendarul ICBM „Voievod” în ceea ce privește puterea de luptă și perfecțiunea.
Decalajul tehnologic față de ICBM „Minuteman III” american bazat pe siloz, cu destinație similară, este uriaș și subliniază rămânerea în urmă a Statelor Unite în dezvoltarea de arme avansate, construcția și modernizarea Forțelor nucleare strategice.
Pe 21 iunie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat că primul „Sarmat” va fi în serviciul de luptă la sfârșitul anului 2022. Aceasta este cea mai puternică rachetă intercontinentală din lume, capabilă să accelereze de o dată și jumătate mai repede decât „Voievod”, care este în serviciul de luptă din 1988, fiind considerat un exemplu mondial de putere și fiabilitate.
Și înainte de apariția „Sarmatului”, încărcătura de luptă a rachetei „Voievod” (până la 8,7 tone) și raza de acțiune (până la 16.000 km) au rămas inaccesibile pentru Occident. Racheta americană care poate ridica cea mai grea încărcătură este ICBM „Trident” cu bazare maritimă, poate arunca un focos cântărind 2,8 tone la 11.000 km.
Cea de-a cincea generație ICBM „Sarmat” a crescut avansul față de „concurenții” occidentali și a asigurat superioritatea tehnologică a Federației Ruse în domeniul armelor nucleare strategice pentru următoarea jumătate de secol și va fi în serviciu până în anii 2070.
„Sarmat”, cu o greutate de lansare de 210 tone, va depăși în mod garantat toate sistemele de apărare antirachetă existente și viitoare, poate transporta focoase cu o greutate de 10 tone la o distanță de până la 18.000 km. Gama de echipamente de luptă a ICBM a fost extinsă semnificativ. Unitățile hipersonice „Avangard” sunt capabile să planeze la viteze de până la 28 Mach (33.560 km/h). Cel mai nou model - „Sarmat” este echipat cu motoare noi, are modificări de ax și mobilitate. Dacă focoasele „Voievod zboară spre țintă într-un nor de elemente false și se abate de la țintă cu cel mult 500 de metri, atunci Sarmat are probabil sisteme de protecție și țintire și mai avansate.
Un „Sarmat” este capabil să livreze 7,5 megatone nucleare prin oricare dintre polii Pământului și distrugând până la 37 de milioane de cetățeni ai statului agresor, 10 rachete vor distruge în întregime orice țară (pragul Forțelor nucleare strategice ale Rusiei în temeiul Tratatului START-3 este de 700 de lansatoare și 1550 de focoase, dintre care 60% sunt complexe de axe și mobile ale Forțelor strategice de rachete de pregătire constantă).
O caracteristică tehnologică importantă a noului ICBM rusesc este posibilitatea de a lansa o lovitură non-nucleară de înaltă precizie: la o viteză în atmosferă de 15 Mach (aproximativ 18.000 km / h), interceptarea este imposibilă, iar energia cinetică a focosul garantează distrugerea „atomică” fără radiații penetrante.
Comparația caracteristicilor ICBM „Sarmat” rusesc și a rachetei bazate pe siloz „Minuteman III”, proiectată în mod similar, arată clar cât de exagerate au fost zvonurile și declarațiile directorului Northrop Grumman, Cathy Warden, despre excepționalismul și superioritatea tehnologică a Statelor Unite în ultimii 65 de ani.

Verigă slabă

Singura rachetă americană cu bazare la sol „Minuteman III„ este în serviciu de mai bine de jumătate de secol, după toate îmbunătățirile, este capabilă să transporte un focos cu o greutate de 1,1 tone (trei focoase cu o capacitate de 350 de kilotone) la o distanță de până la 13.000 de km și nu este un concurent al ICBM-urilor rusești. Și, în general, pe fundalul giganticului „Sarmat”, „Minuteman-ul” de 39 de tone i s-a părut analistului militar american Michael Peck doar o „scobitoare cu reacție”.
„Minuteman III” este numită veriga slabă din triada nucleară americană: jumătate din cele opt lansări din secolul XXI au fost nereușite. Înlocuirea preconizată a arsenalului de forțe nucleare strategice al Pentagonului cu noi ICBM-uri este estimată la 264 de miliarde de dolari, dar proiectul Ground Based Strategic Deterrent se află într-un capăt mort al subdezvoltării și subfinanțării. Americanii nu reușesc să rezolve problema hipersonică, iar aliații nucleari - Marea Britanie și Franța - au abandonat complet rachetele strategice terestre în favoarea ICBM-urilor de pe submarine.
Rachetele balistice intercontinentale „Minuteman III” sunt din punct de vedere structural o continuare a modelului „Minuteman I” din 1962 și sunt în serviciu încă din anii 1970. Șeful Comandamentului Strategic al SUA, Charles Richard, avertizase anterior Senatul și administrația Casei Albe: „Nu puteți prelungi durata de viață a lui „Minuteman III”... rachetele sunt atât de depășite încât proiectanții lor au murit deja, iar actualii ingineri nu au nici măcar o parte din documentația tehnică necesară”. Planurile vechi sunt cu zeci de ani în urmă standardelor moderne.
Triada nucleară este ineficientă dacă cel puțin una dintre componentele sale nu este pregătită pentru luptă. Și „Minuteman” este un semn îngrijorător al declinului tehnologic. Probabila pierdere (dezafectare) a 450 de silozuri „Minuteman III” nu poate fi compensată cu rachete aeriene și maritime. Veteranul modernizat din Războiul din Vietnam B-52 Stratofortress a împlinit recent 70 de ani și este o specie de „dinozaur” pe cale de dispariție. Bombardierele grele „B-1 Lancer” (în serviciu din 1985) nu au un arsenal nuclear, mai mult de 90% din flota acestor aeronave nu sunt pregătite pentru luptă din cauza unor probleme tehnice.
Două duzini de bombardiere B-2 Spirit (concepute pentru lovituri nucleare asupra Moscovei în anii 1980, au costat 2 miliarde de dolari bucata) sunt extrem de fragile, capricioase și exigente de întreținut. B-1 Lancer și B-2 Spirit vor fi scoase din funcțiune în anii 2030, iar noul „strateg” B-21 Raider nu le va înlocui (prototipul nu a fost încă construit).
Triada nucleară americană poate dispărea în timp (ca și în Franța și Marea Britanie), lăsând doar ICBM-uri „Trident II D5” de pe mare (pe submarinele Ohio și Columbia), ceea ce înseamnă o creștere a vulnerabilității pe fundalul îmbunătățirii arsenalelor ICBM-urilor în Rusia, China și Coreea de Nord. Ca să nu mai vorbim de pierderea completă a excepționalismului american în domeniul tehnologiei înalte a armelor.
Fluxul de știri
0