Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Turcia critică UE după acordarea statutului de stat candidat Ucrainei

© AFP 2024 / NICHOLAS KAMMMevlut Cavusoglu
Mevlut Cavusoglu - Sputnik Moldova, 1920, 25.06.2022
Abonare
Nici Turcia nu este deloc mulțumită de rezultatele Consiliului European din iunie. Ministerul de Externe al Turciei a calificat poziția UE față de Turcia ca fiind ”regretabilă” și a criticat acordarea statutului de candidat Ucrainei și Republicii Moldova.
BUCUREȘTI, 25 iun - Sputnik. Vineri, Ministerul de Externe de la Ankara a emis o declarație în care a calificat deciziile luate contra Turciei la summitul UE din 23-24 iunie ca fiind tendențioase și neconforme cu realitate. Ankara a acuzat UE că a luat partea Greciei în disputa cu privire la spațiul maritim pe care această țară o are cu Turcia.
"Aceste decizii nu numai că nu contribuie la soluționarea problemei, dar dăunează și stabilității regionale", au declarat oficialitățile turce.
De asemenea, Turcia declară că ar fi salutat acordarea statutului de state candidate Ucrainei și Republicii Moldova, dacă ar fi remarcat voința Uniunii Europene de a începe negocierile de aderare cu Albania și Macedonia de Nord, și ar fi acordat Bosniei statutul de candidat. Astfel, Turcia nu poate remarca decât un dezinteres și un dispreț al UE față de regiunea Balcanilor.
În ultima perioadă, tensiunile dintre Turcia și Grecia au crescut, Ankara cerând ca Grecia să renunțe la politica de militarizare a insulelor din Marea Egee și amenințând cu măsuri ferme. De altfel, șeful diplomației turcești, Mevlut Cavusoglu, a declarat că Turcia are intenția de a susține în ONU chestiunea suveranității insulelor din Egee, dacă Grecia va continua militarizarea acestora, încălcând flagrant tratatele de pace de la Lausanne (1923) și Paris (1947).
Nicolae Pascaru - Sputnik Moldova, 1920, 24.06.2022
Podcasturi
Fost deputat: "Statutul de candidat al Republicii Moldova în UE este o parodie"
Fluxul de știri
0