Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Flancul estic al NATO se trezește la realitate

© AFP 2024 / KENZO TRIBOUILLARDFlag NATO
Flag NATO - Sputnik Moldova, 1920, 25.06.2022
Abonare
Valul emoțional legat de criza din Ucraina s-a stins. Iar problemele economice grave, cauzate de sancțiunile impuse Federației Ruse de UE aduc la realitate țările din estul Europei.
BUCUREȘTI, 25 iun - Sputnik. O analiză The Wall Street Journal, semnată de William Nattras, atrage atenția asupra schimbării de perspectivă din statele care, la începutul anului erau vârf de lance al acțiunilor Occidentului contra Federației Ruse.
Autorul prezintă cum a ”evoluat” realitatea în țările flancului estic al NATO, cu o explozie a inflației și cu prognoze tot mai întunecate cu privire la economie. În Cehia, inflația a atins 16%, iar în Țările Baltice – 20%. Din acest motiv a scăzut producția: cu 3,8% în Cehia și cu 9,4% în Slovacia. Iar prognozele nu sunt deloc optimiste: situația se va înrăutăți.
Iar acest lucru are consecințe politice: populația est-europeană începe să întoarcă spatele politicilor pro-occidentale, în contextul în care Occidentul nu mai poate oferi ceea ce a promis: prosperitatea economică, ba chiar devine dușmanul prosperității economice, prin măsurile sale.
Un exemplu folosit de Nattras este al Slovaciei, unde coaliția guvernamentală pro-occidentală este tot mai fragilă, iar opoziția nu se teme să acuze puterea că ”a cedat în fața intereselor Statelor Unite”. Peste 33% din slovaci văd în Occident vinovatul pentru războiul din Ucraina.
Același fenomen este vizibil și în Cehia, dar și în Bulgaria, unde guvernul pro-NATO a pierdut deja votul de încredere din Parlament și trendurile electorale indică o victorie a celor care vor revenirea la relațiile normale cu Rusia.
Apoi, atrage atenția autorul, susținerea pentru Ucraina are și costuri directe, existând o presiune bugetară, dar și socială a administrării valului de refugiați, dar și a susținerii economice și militare a autorităților de la Kiev.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg - Sputnik Moldova, 1920, 25.06.2022
Operațiunea militară din Ucraina
Criza ucraineană va fi rezolvată la masa de negocieri, a spus secretarul general al NATO
Fluxul de știri
0