Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ursula von der Leyen: UE nu trebuie să se întoarcă la utilizarea cărbunelui

© Sputnik / Maxim Topalcărbune
cărbune - Sputnik Moldova, 1920, 22.06.2022
Abonare
Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a avertizat cu privire la revenirea la utilizarea combustibililor fosili „murdari” în contextul tensiunilor cu Rusia.
CHIȘINĂU, 22 iun - Sputnik. UE nu trebuie să revină la utilizarea cărbunelui și să-și neglijeze obiectivele privind schimbările climatice pentru a înlocui gazul rusesc, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
„Trebuie să ne asigurăm că folosim această criză pentru a progresa și nu pentru a ne întoarce la combustibilii fosili murdari”, a declarat luni von der Leyen pentru Financial Times.
Ţările din UE trebuie să continue „investițiile masive în surse regenerabile”, a subliniat Von der Leyen, citată de RT.
Președintele CE a adăugat că Bruxelles-ul are pregătite „măsuri de urgență” pentru a răspunde amenințării scăderii livrărilor din Rusia, cum sunt conservarea energiei și prioritizarea acelor industrii care primesc gaze.
În martie, Comisia a anunțat obiectivul de a elimina treptat gazul rusesc până în 2030. Decizia a fost luată ca parte a sancțiunilor împotriva Moscovei în urma lansării campaniei sale militare în Ucraina, la sfârșitul lunii februarie.
Алексей Пушков - Sputnik Moldova, 1920, 20.06.2022
Rusia
Ce e cu plata pentru gaz? Pușkov – despre politica ostilă a lui Sandu față de Rusia
Totuşi, state membre ale UE, cum este Germania, au avertizat în repetate rânduri că o interzicere bruscă a energiei rusești le va afecta grav economiile.
Duminică, Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat că trebuie folosite centralele electrice pe bază de cărbune în loc de gaz pentru a genera electricitate şi că mai mult gaz trebuie pompat în depozite. „Altfel, va fi foarte greu la iarnă. Este neplăcut, dar este pur și simplu o măsură necesară în această situație să reducem consumul de gaz”, a explicat ministrul.
Comentariile lui Habeck par a fi o abatere totală de la planul legat de schimbări climatice dezvăluit de guvern în ianuarie, în care cota Germaniei de energie regenerabilă ar urma să crească la 80% până în 2030.
Declarația sa a venit după ce compania rusească de gaze Gazprom a anunțat, săptămâna trecută, că va reduce debitul prin conducta Nord Stream 1 din motive tehnice. De asemenea, Olanda a anunţat luni că va ridica restricțiile privind energia obţinută prin arderea cărbunelui. Un plan similar a fost prezentat de Austria.
Fluxul de știri
0