Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Franța: Victorie tristă pentru Macron, care pierde majoritatea parlamentară

© Sputnik / Rodion ProcaЭмануэль Макрон
Эмануэль Макрон  - Sputnik Moldova, 1920, 20.06.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Alegerile legislative din Franța s-au încheiat cu o victorie amară pentru Emmanuel Macron și guvernul francez. Alianța sa ”Împreună! a câștigat aceste alegeri fără să poată să obțină majoritatea mandatelor în Adunarea Națională.
BUCUREȘTI, 20 iun - Sputnik. Alianța Împreună! a obținut 245 de voturi în Adunarea Națională, Camera inferioară a Parlamentului francez, care are un număr de 577 de membri. Astfel, pierde majoritatea (pe care o avea înainte) și pentru a asigura majoritatea necesară susținerii guvernului, mai are nevoie de 44 de mandate.
Foarte probabil, partidul prezidențial se va alia cu Les Republicains, partid de dreapta, ce a obținut 61 de mandate.
Coaliția NUPES (Noua Uniune Populară Ecologică și Socială), condusă de Jean- Luc Melenchon, obține 131 de voturi, devenind principala formațiune politică de opoziție. Acesta a salutat rezultatul alegerilor parlamentare.
Însă câștigătoarea acestor alegeri, prin obținerea unui scor electoral și al unui număr de mandate record pentru partidul său, este Marine Le Pen. Aceasta va obține între 85 și 90 de mandate de deputat, consolidând un grup politic puternic în noul legislativ. Până acum, Adunării Naționale (Rassemblement Nationale- RN), partidul lui Le Pen, îi era dificil să obțină un număr suficient de mandate pentru a avea grup parlamentar, potrivit La Croix.
De altfel, Marine Le Pen a salutat rezultatul acestor alegeri ca pe o victorie importantă de etapă, o reușită a blocării ambițiilor lui Macron și o consolidare importantă a locului partidului condus de ea, în politica franceză.
Le Pen a vorbit în seara alegerilor despre noii parlamentari ai RN ca despre ”avangarda noii elite politice care va prelua puterea după ce aventura Macron se va sfârși”, conform France Info.
Odată încheiate alegerile pentru Adunarea Națională urmează să se decidă soarta guvernului condus de Elisabeth Borne, loial liniei impuse de președintele Emmanuel Macron. Un alt scenariu luat în discuție este cel reprezentat de alegeri anticipate, într-un orizont de timp de un an de zile, ca încercare a lui Macron de a găsi o formulă parlamentară stabilă ce să îi susțină programul celui de-al doilea mandat prezidențial.
Marine Le Pen - Sputnik Moldova, 1920, 13.04.2022
Internațional
Le Pen vrea să scoată Franța de sub comandamentul NATO
Fluxul de știri
0