Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova, 1920
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Externele Germaniei: Chișinăului și Kievului trebuie oferit statutul de candidat UE

© Photo : Russian Foreign Ministry / Trecere la banca de fotografiiВстреча глав МИД РФ и ФРГ С. Лаврова и А. Бербок
Встреча глав МИД РФ и ФРГ С. Лаврова и А. Бербок - Sputnik Moldova, 1920, 20.06.2022
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Ministrul german de Externe, Annalena Burbock: Chișinăului și Kievului trebuie să le fie oferit statutul de candidat la aderarea în UE.
CHIȘINĂU, 20 iun - Sputnik. Țările UE ar trebui să folosească „momentul istoric” și să acorde Ucrainei și Moldovei statutul de membru candidat la aderarea în comunitatea europeană, a declarat ministrul german de Externe, Annalena Burbock, într-o discuție cu jurnaliștii la Luxemburg.
Vinerea trecută Comisia Europeană a recomandat acordarea Ucrainei și Moldovei a statutului de țări candidate cu îndeplinirea unui număr de condiții prealabile pentru începerea negocierilor de aderare. Comisia Europeană nu a recomandat însă acordarea unui astfel de statut și Georgiei.
Decizia oficială privind acordarea sau refuzul de a acorda statutul de candidați la aderarea la UE Ucrainei Moldovei și Georgiei va fi luată de șefii de stat și de guvern ai UE la summitul de la Bruxelles din 23-24 iunie, ținând cont de recomandarea CE.
„Ne confruntăm cu un moment istoric și cred că toată lumea ar trebui să fie conștientă de responsabilitatea specială a fiecărui stat membru UE în aceste zile... Sunt convinsă că acum suntem responsabili nu numai că arătăm clar Ucrainei că aparține Europei, că îi suntem recunoscători pentru apărarea valorilor europene, ci și să o acceptăm în cercul nostru european... Același lucru, din punctul meu de vedere, este valabil și pentru Moldova”, a spus Burbock.
Ministrul a spus că este „absolut cinic” să se discute la ora actuală dacă Ucraina sau Moldova și-au finalizat „temele” – cerințele care se aplică candidaților la aderarea la UE.
„Suntem în punctul în care trebuie să luăm o decizie”, a spus ea, fiind citată de RIA Novosti.
Drapele UE în fața sediului Comisiei Europene - Sputnik Moldova, 1920, 17.06.2022
Internațional
Comisia Europeană: Ucraina și Moldova să obțină statul de țări-candidat, Georgia - nu
Fluxul de știri
0